DR KON SE OGLASIO POVODOM PREMINULIH KOLEGA: Krizni štab ima podatke o tome kako je došlo do zaražavanja lekara
Printscreen/ Predrag Kon, Foto: Tanjug printscreen

koronavirus

DR KON SE OGLASIO POVODOM PREMINULIH KOLEGA: Krizni štab ima podatke o tome kako je došlo do zaražavanja lekara

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon prokomentarisao je podatke po kojima je od virusa korona do sada preminulo više od 70 lekara.

Objavljeno: 12.01.2021. 15:46h
  • 108

- Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza - rekao je doktor Kon za jedan beogradski portal.

Stručnjak smatra da je nephodno utvrditi niz činjenica koje treba da stvore potpunu sliku i uvid, kada je reč o smrtnosti lekra u Srbiji usred pandemije virusa korona.

- Posle prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i posle drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo videti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje -objasnio je Kon.

On je naveo da je diskutabilno porediti podatke iz Srbije sa podacima iz regiona i sveta, zato što je, kako je rekao, veliko pitanje koliko ko objavljuje te podatke.

Kon Konstatuje da je reč o važnom i etički vrlo bitnom pitanju koje treba analizirati kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

- Mora da se jasno kaže da je to institucionalo obaveza onih koji praktično jesu na izvoru svih podataka. To nije Krizni štab. Krizni štab nalaže da se eventulno tako nešto ispita. Ono što smo mi juče na Kriznom štabu saznali, jer ta tema je bila na Dnevnom redu, a to je da Ministrarstvo zdravlja prati te podatke i da će imati spremne odgovore, s tim što nije rečeno tačno kad - zaključio je Kon.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media