STIŽE POKLON OD BELORUSIJE: Vojska Srbije dobiće četiri aviona "MIG-29"
Ilustracija, Foto: Profimedia

poklon

STIŽE POKLON OD BELORUSIJE: Vojska Srbije dobiće četiri aviona "MIG-29"

Isporukom ova četiri aviona naše Ratno vazduhoplovstvo do proleća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 "migova 29"

Objavljeno:

Avioni "mig-29" koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biće isporučeni u narednih nekoliko nedelja.

Posao remonta, na kom skoro dve godine radi beloruski 558. vazduhoplovni zavod u gradu Baranoviči, privodi se kraju, a u toku su i pripreme za transport i primopredaju. Isporukom ova četiri aviona naše Ratno vazduhoplovstvo do proleća kompletiraće eskadrilu od ukupno 14 "migova 29".

Istovremeno sa finalom rada na beloruskim avionima počela je treća faza modernizacije letelica istog tipa koje su već u sastavu Ratnog vazduhoplovstva. Reč je o njihovom tehnološkom napređenju, ali i nabavci savremenog naoružanja. Okončanjem ovog posla Srbija će posle duže vremena dobiti eskadrilu nove generacije, spremnu za zaštitu vazdušnog prostora, ali i sadejstvo sa snagama na zemlji.

To će biti gornja tačka srpske lovačke avijacije koja je pre svega nekoliko godina bila - na umoru.

Da se očekuje isporuka beloruskih "migova" potvrđuje i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji kaže da je lista projekata za ovu godinu u Ratnom vazduhoplovstvu - ambiciozna i dugačka.

"Očekujemo završetak remonta četiri aviona "mig 29" iz Belorusije i njihovu isporuku. Osim toga, sledi nam nastavak modernizacije aviona "orao", kao i raketnog sistema PVO "Kub". Radari P-12 i P-18, kao i druga sredstva ratne tehnike, biće takođe modernizovani. U planu je i remont helikoptera "gama" i "gazela", kao i raketnih sistema "Neva" i "Kub"" nabraja Stefanović.

Ministar odbrane najavljuje i nastavak radova na vazduhoplovnoj infrastrukturi, koja se još oporavlja od oštećenja iz NATO agresije 1999. godine.

"Radićemo na rekonstrukciji i izgradnji smeštajnih kapaciteta i drugih objekata na aerodromima, kako bismo poboljšali uslove rada pripadnika Ratnog vazduhoplovstva" navodi Stefanović.

Aerodrom "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici ove godine dobiće novi hangar za avione, kao i nadstrešnicu za dežurni par "migova". Slični objekti biće podignuti i na kraljevačkom aerodromu.

Istovremeno sa obezbeđivanjem uslova za smeštaj novonabavljenih letelica, pre svega helikoptera Mi-17, Mi-35 i "erbas H145M", odvija se i osposobljavanje letačkog i tehničkog sastava. Piloti i mehaničari dosad su prošli obuku u zemlji proizvođača, zatim i borbenu obuku u Srbiji. Jesenas je oformljeno više "tehničkih učionica" u kojima će se piloti drugih letelica upoznavati sa novim tipovima.

"Preobuka novih pilota biće jedno od težišta letačke obuke u ovoj godini" najavljuju u Ratnom vazduhoplovstvu.

RUSKI MODEL MODERNIZACIJE

"MIGOVI" koji će zaokružiti srpsku lovačku avijaciju dobijeni su kao donacija Belorusije, a njihova modernizacija i remont urađena je po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letelica ovog tipa. Remontni zavod u Baranoviču, kome je poveren ovaj posao, smatra se jednom od najboljih ustanova na svetu za avione porodice "mig". Plan je da Belorusi četiri "dvadesetdevetke" isporuče na tehničkom nivou 9.13, što odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.