KOLIKO JE ZAPRAVO PAMETNO POSLATI DECU U ŠKOLU? Dr Kon u jutarnjem dao odgovore NA GORUĆA PITANJA
Epidemiolog dr Predrag Kon, Foto: RTS/Printscreen

OGLASIO SE

KOLIKO JE ZAPRAVO PAMETNO POSLATI DECU U ŠKOLU? Dr Kon u jutarnjem dao odgovore NA GORUĆA PITANJA

Epidemiolog i član Kriznog štaba uživo o merama vezanim za povratak đaka u klupe

Objavljeno:

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i govorio o predstojećim praznicima ali i početku novog polugodišta.

Prijave za vakcinu su u toku, Krizni štab je produžio postojeće mere bez pooštravanja, a dr Kon je rekao da ne vidi razlog da se raspust produži, mada će pomno pratiti situaciju.

Školska godina neće se pomerati, struka je želela da se izbegne sezona gripa, i to je uspelo, navodi dr Kon.

- Nema nekog posebnog razloga da dalje pomeramo školsku godinu, prikazali smo u septembru i oktobru da se zaražavanje dešava izvan škole. Kada je masovno virus u cirkulaciji, može se desiti i u školi, ali tada je to prekinuto u korenu prelaskom na online nastavu. Nema razloga da sada odlažemo, zavisiće i od konkretne situacije, ali će biti podela na grupe ponovo, ako se pojavi slučaj u grupi onda se ništa posebno ne radi, a ako se pojave dva slučaja cela grupa ide na online nastavu. Smenjivaće se online i regularna nastava za učenike od petog do osmog razreda. Ne verujem da ćemo odluku promeniti za nedelju dana, ta mogućnost uvek postoji ali je ekstremno mala trenutno. U srednjim školama izmena ide na nedelju dana i mnogo zavisi od same organizacije škola. Mi kao medicinski deo nemamo ništa protiv prebacivanja na online nastavu, samo smatamo da je to u društvenom smislu veća šteta, nego korist - rekao je on.

Nošenje maski i držanje distance, dezinfekcija i higijena "moraju da postanu sastavni deo našeg života".

- Videćemo kada će biti moguće da uopšte razmišljamo o odustajanju od tih mera. Najpre moramo da dostignemo kolektivni imunitet - rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.