CEO JANUAR ĆEMO DA SE MRZNEMO: Padaće više nego ikada, a BABA MARTA NAM TEK SPREMA IZNENAĐENJE
Kakvo nas vreme očekuje, Foto: Suzana Trajković

vremenska prognoza

CEO JANUAR ĆEMO DA SE MRZNEMO: Padaće više nego ikada, a BABA MARTA NAM TEK SPREMA IZNENAĐENJE

Nakon zime bogate padavinama verovatno bi došlo relativno suvo proleće, najavljuje Čubrilo

Objavljeno:

Kako najavljuju meteorolozi, pred nama je hladniji deo zime koji će potrajati do 18. februara. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od -15 do 0 stepeni, uz sve češće snežne padavine, čak i u nižim predelima.

Što se porasta temperature tiče, on se očekuje od 20. do 25. januara, nakon čega sledi ponovno zahlađenje.

Jutarnji mrazevi

Prema rečima meteorologa, očekuje nas zima koja će biti hladnija i sa više padavina nego lane.

- Ostatak zime bi nam doneo relativno česte padavine, znatno češću pojavu snega nego dosad, dok posle ovog januarskog hladnog talasa postoji određena verovatnoća za još jedan dosta hladan interval od 3. do 18. februara, kada bi uz sneg mogao uslediti i period nešto jačih jutarnjih mrazeva, ponegde sa temperaturom i do minus 15, uz dnevne maksimume ispod nule - kaže meteorolog Marko Čubrilo.

Nakon zime bogate padavinama verovatno bi došlo relativno suvo proleće, najavljuje Čubrilo.

Što se tiče proleća i leta koji su pred nama, zasad sve upućuje na to da bi prolećni period trebalo da bude nešto suvlji i malo topliji od proseka.

- Sam početak proleća, mart, još bi mogao doneti koji kasni prodor hladnoće, posebno u prvom delu meseca. Za razliku od marta protekle godine, u drugom delu predstojećeg marta trenutno ne očekuje se neko jače zahlađenje - ističe Čubrilo.

Hladniji talas

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da sada ulazimo u period s primerenijim temperaturama za januar i da treba očekivati kasnije malo hladnije talase i sneg i u nižim delovima.

- To ne znači da ćemo konstantno imati sneg, što i nije odlika naše klime. Kod nas zimi više pada kiša nego sneg u nižim delovima i uvek bude nekoliko hladnih talasa sa snegom - objašnjava Đurić.

Osvrćući se na prethodnu zimu, Đurić kaže da je bila relativno topla i da je bilo "ozbiljnog nedostatka snega u nižim delovima", kada je samo dva dana prestonica bila pod snežnim pokrivačem.

On dodaje kako su poslednjih 10-15 godina temperature u Srbiji iznad proseka. Konkretno za Beograd, temperature su u poslednjih 30 godina, u odnosu na period od 1961. do 1990, više čak za stepen i po, što je veoma visoka vrednost.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.