NA MORE SAMO POD OVIM USLOVOM! Grci će Srbima tražiti OVAJ DOKUMENT prilikom ulaska u zemlju!
EPA, Foto: EPA / Malton Dibra

svet

NA MORE SAMO POD OVIM USLOVOM! Grci će Srbima tražiti OVAJ DOKUMENT prilikom ulaska u zemlju!

 Vlasti u Atini najavljuju da će od aprila granice biti otvorene za Srbe koji su vakcinisani * Za turiste koji nisu primili vakcinu mere za ulazak zavisiće od epidemiološke situacije u Srbiji u momentu putovanja

Objavljeno: 11.01.2021. 14:05h

Srpski turisti će ove godine moći da putuju u Grčku ako su se prethodno vakcinisali protiv koronavirusa, najavio je grčki ministar turizma Haris Teoharis.

Očekuje se da odluka vlasti u Atini zaživi od aprila.

Grčki ministar je napomenuo da će se za sve druge turiste koji nisu primili vakcinu primenjivati mere koje u tom periodu budu na snazi.

- One će zavisiti od epidemiološke situacije u Srbiji u momentu putovanja. Ukoliko bude povoljnija situacija, biće neophodan negativan PCR test, a u suprotnom, na snazi će biti zabrana ulaska za sve one koji nemaju potvrdu da su vakcinisani - objasnio je Teoharis.

Elektronska potvrda

Kako je rekao, svi koji budu putovali u Grčku na granici će morati da pokažu elektronsku potvrdu da su vakcinisani protiv koronavirusa.

- Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta turista - dodao je Teoharis.

Ovo je dobra vest za sve one koji su prošle godine u ovo vreme kupili ili rezervisali više od 50 odsto aranžmana za letnji odmor. Oni su zbog nemogućnosti da otputuju na more od agencija dobili nerealizovane vaučere umesto svojih putovanja, a plan je da ih iskoriste do kraja 2021. godine.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić potvrdio je da se spremaju protokoli sa turističkim zemljama, tako da će se lakše znati pod kojim uslovima se može krenuti na put. Prema njegovim rečima, u "Juti" se nadaju da će se situacija stabilizovati do aprila kako bi agencije mogle da realizuju izdate vaučere.

- Čak i polovinu kada bismo iskoristili, bilo bi dobro, i za agencije, i za putnike - navodi Seničić.

Pregovori

Kako dodaje, ukoliko agencije to budu uspele da završe, unapred će se znati pravila po kojima neko može da putuje.

- Sada se, na primer, zna kako se može u Tursku i Egipat i da je tamo obavezan negativan PCR test. Postoji protokol sa Kiprom, gde oni svrstavaju sve zemlje u četiri kategorije, i na osnovu toga znate šta treba da ispunjavate da biste ušli na njihovu teritoriju. Na ovome sada radimo, naše ministarstvo je dalo podršku, a krenuli smo i u razgovore sa grčkim ministarstvom i ambasadom u Srbiji - navodi Seničić.

Prošle godine svega nekolicina naših građana uspela je da ode na letovanje u Grčku, dok su mahom odlazili u Hrvatsku na more, jer su granice bile otvorene ili se tražio negativan PCR test. Veoma posećena bila je i Turska, ali i Egipat. U turističkim agencijama kažu da za predstojeće leto nema novih rezervacija, ali se nadaju da će, uz najnovije vesti koje stižu iz Grčke, građani uskoro ipak početi da rezervišu svoja letovanja.

Kovid-pasoši

Prema rečima Aleksandra Seničića, postoji inicijativa Međunarodnog udruženja avio-prevoznika da se uradi aplikacija koja bi se zvala kovid-pasoš i predstavljala bi lični dokument, sa podacima o urađenom negativnom PCR testu, vakcinaciji i još nekim drugim podacima.

Bonus video:

(Espreso.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media