ĐACIMA 18. JANUARA KREĆE NASTAVA! ALI da li se vraćaju u školske klupe? Ove opcije su u opticaju
EPA, Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

društvo

ĐACIMA 18. JANUARA KREĆE NASTAVA! ALI da li se vraćaju u školske klupe? Ove opcije su u opticaju

Nadležni se praktično opredeljuju između dve opcije - one koja je bila na snazi uoči raspusta i u piku trećeg talasa, i druge koja je važila od samog početka ove školske godine

Objavljeno: 11.01.2021. 13:30h

Svi osnovci i srednjoškolci drugo polugodište započeće kad je i planirano, 18 januara, a konačna odluka o tome da li će deo đaka i dalje pohađati onlajn nastavu ili će se svi vratiti u školske klupe po modelu koji je važio pre tećeg talasa pandemije korona virusa - biće doneta sutra.

Kako je još pre nekoliko dana razmatrano u Ministarstvu prosvete, ova insitutcija, pa i sam ministar, bliže su tome da se, uz strogo poštovanje svih mera, svi đaci vrate u škole. O tome je danas govorio i ministar posvete Branko Ružić, naglasivši da je načelno za povratak u školske klupe.

Prema saznanjima "Blica" sutra bi u MInistarstvu prosvete trebalo da budu održane i konačne konsultacije, kada će i biti doneta odluka.

Nadležni se praktično opredeljuju između dve opcije - one koja je bila na snazi uoči raspusta i u piku trećeg talasa, i druge koja je važila od samog početka ove školske godine.

Prva opcija je da stariji razredi osnovnih škola, odnosno đaci koji su peti razred i strariji, kao i srednjoškolci nastave da prate onlajn nastavu. U ovom slučaju, koji je bio na snazi i pre zimskog raspusta, u škole bi išli samo đaci od prvog do četvrtog razreda.

- Druga opcija, važila je od početka školske godine do drastičnog skoka broja obolelih u trećem talasu. Prema toj opciji, kojoj je Ministasrtvo prosvete bliže, đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli bi u škole kombinovano, po grupama.

O tome je danas govorio i ministar prosvete Branko Ružić, koji kaže da je i Ministarstvo bliže ovom drugom modelu, koji je važio pre uvođenja potpune onlajn nastave.

Takođe, rekao je i da škole, fakulteti i obdaništa nisu mesta gde je bila transmisija kovida-19, i da je prema mišljenju većine roditelja bolje za decu da "normalno" pohađaju nastavu.

- Velika većina roditelja jeste zainteresovana da uz poštovanje epdemioloških mera deca pohađaju nastavu na konvencionalan način, pogotovo mlađi razredi jer se radne navike ne mogu steći onlajn - smatra Ružić.

(Espreso.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media