SAMO JE TO FALILO: Munje i grmljavina usred januara zaparale nebo kod Leskovca, ovo se dešava JEDNOM U 15 GODINA!
Munje i grmljavina zaparale nebo kod Leskovca, Foto: Dragana Udovičić

AU...

SAMO JE TO FALILO: Munje i grmljavina usred januara zaparale nebo kod Leskovca, ovo se dešava JEDNOM U 15 GODINA!

Meteorolozi na ovu prirodnu pojavu gledaju sasvim normalno i mirno

Objavljeno:

Građani južne Srbije večeras su mogli da vide munje i čuju grmljavinu, što se posebno osetilo u predelu Leskovca. Naravno, ljude je najviše začudilo što se to dogodilo usred zime.

Grmljavina u toku zime nije uobičajena pojava, ali se povremeno ipak dogodi. Prema pojedinim meteorolozima, one su toliko retke da se javljaju na svakih 10 do 15 godina za vreme blagih i toplih zima, naovodi Jugmedia.rs.

Meteorolozi na ovu prirodnu pojavu gledaju sasvim normalno i mirno, koliko god da je čudna, jer je reč samo o prirodnom fenomenu.

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće!

“Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime. Na zimu je navodno grmelo pre Kosovskog boja, Prvog srpskog ustanka, Drugog svetskog rata, akciju „Oluja“ 1995. godine, ali i pred NATO bombardovanje 1999 godine”, prenose beogradski mediji.

“Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije” su stihovi narodne pesme “Početak bune protiv dahija”, kojom se najavljivao Prvi srpski ustanak. Ukoliko se dogodi grmljavina na ovaj verski praznik, kažu ljudi, čekaju nas burni događaji i ratovi.

(Espreso.co.rs / Jugmedia.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.