DR ZORAN BARČAREVIĆ SKROZ OTVORENO: Ne vreba samo korona, OVOGA SVI MORAMO DA SE ČUVAMO, TO ĆE NAM PUNITI BOLNICE
Zoran Baščarević, Foto: Printscreen/Kurir

pažnja

DR ZORAN BARČAREVIĆ SKROZ OTVORENO: Ne vreba samo korona, OVOGA SVI MORAMO DA SE ČUVAMO, TO ĆE NAM PUNITI BOLNICE

Plan je, kaže, jednostavan - prvo su vakcine dobili one koji rade u crvenoj zoni.

Objavljeno:

Direktor Instituta "Banjica" prof. dr Zoran Baščarević kaže za RTS da je u toj ustanovi 82 zaposlenih dobilo vakcinu protiv koronavirusa. Navodi da je sada intenzivna nega poluprazna i da je šest pacijenata na intenzivnoj nezi. Čvrsto veruje, kaže, da će Banjica 1. februara početi ponovo da radi ortopediju i traumatologiju

Zoran Baščarević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je juče započeta imunizacija zaposlenih na Institutu "Banjica" i da se prijavilo 124 zaposlenih da prime vakcinu.

"Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. Banjica ima 1.000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele", kazao je Baščarević.

Plan je, kaže, jednostavan - prvo su vakcine dobili one koji rade u crvenoj zoni.

"Oni koji su već bolest prebileli, a mnogo ih je, nisu uključeni u ovaj prvi korak. Imamo 200 ukupno zaraženih u celoj pandemiji. U martu mesecu samo dvoje, u julu oko 30, a sada ih je 150. Oni koji imuni odgovor i antitela biće vakcinisani nešto kasnije. Napravili smo redosled i svi će biti imunizovani u skladu sa protokolima"; naveo je Baščarević.

Ima 150 zaraženih, ukupno.

"Svi smo na okupu, svi su preboleli. Neki se još bore, ali to ne znači da su se vratili na posao. Nedostaju nam ljudi, lekari, sestre. Ovaj treći talas je bio dosta težak za nas", kazao je Baščarević.

"Oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta"

U ovom trenutku, napominje, hospitalizovana su 94 pacijenta.

"U jednom trenutku ih je bilo 167. Sveli smo se na oko polovinu pacijenata koje možemo da hospitalizujemo. Dobro je što naša intenzivna terapija koja se napunila za jedan dan sada poluprazna. Imamo šest pacijenata, dva intubirana. Bolest pacijenata koji leže nije laka, srednje teška i teška, ali ih je manje. Oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta", ističe Baščarević.

Došao je, dodaje, prvi sneg, i Banjica nije tu da radi traume i to se mnogo oseća u sistemu.

"Na raspolaganju u Beogradu imamo Urgentni centar, VMA i Ortopedsku kliniku. Nadam se da ćemo moći da se vratimo što pre. To zavisi od epidemijske situacije. Dok god postoji potreba da i pacijente zbrinjava i Banjica ona će ostati u kovid sistemu. Čvrsto verujem da će Banjica 1. februara početi da radi i ortopediju i traumatologiju i sve. Ali, nedostaju nam ljudi", napominje Baščarević.

Navodi da se svake godine kad padnu snegovi pričaju iste stvari.

(Espreso.co.rs/Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.