SRBIJA ĆE USKORO IMATI 3 VAKCINE! Svi su slušali šta je Đerlek jutros pričao
Mirsad Đerlek, Foto: Printscreen

idemo dalje

SRBIJA ĆE USKORO IMATI 3 VAKCINE! Svi su slušali šta je Đerlek jutros pričao

Imamo porast smrtnosti i među ne-kovid pacijentima - rekao je državni sekretar.

Objavljeno: 09.01.2021. 10:36h

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je jutros da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

"Spoljnopolitički kredibilitet naše zemlje je danas na višem nivou nego ranije i zbog toga je Srbija uspela da dobije vakcine i počne imunizaciju čak i pre EU", podsetio je Đerlek u Jutarnjem programu TV Prva.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju.

"Nema nikakvog masovnog odbijanja vakcinacije. To nije tačno", rekao je Đerlek i podsetio da je i sam vakcinisan ruskom vakcinom Sputnjik V.

On je ponovio da su i Fajzer/Biontekova, i ruska, i kineska vakcina koja se uskoro očekuje u Srbiji, potpuno bezbedne, a vakcinacija jedini način da se izbegne zaražavanje korona virusom.

"Bićemo bezbedni što pre završimo s imunizacijom. Imamo operativni plan u tri faze. U prvoj fazi planiramo vakcinaciju oko 1,4 miliona naših građana, a planiramo da vakcinišemo ukupno oko 3,4 miliona naših sugrađana. Kada to budemo postigli, bićemo na dobrom putu da se oslobodimo korona virusa. U nerednim imesecima planiramo da ubrzavamo imunizaciju, tempom kojim nam vakcine budu stizale u Srbiju", rekao je Đerlek i podsetio da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i to ne samo onih iz Kovid sistema.

"Imamo porast smrtnosti i među ne-kovid pacijentima. Zato je važno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi i ne-kovid pacijenti kojima je potrebna lekarska pomoć imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu", rekao je državni sekretar.

(Espreso.rs / TV Prva / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media