NESTAO ČOVEK NA SUVOJ PLANINI: Javio se porodici poslednji put u 19 časova
Planina, ilustracija, Foto: AP

UŽAS

NESTAO ČOVEK NA SUVOJ PLANINI: Javio se porodici poslednji put u 19 časova

Poziv za pomoć Gorska služba spasavanja je dobila od člana porodice nestalog čoveka

Objavljeno: 22:59h

Spasioci Gorske službe spasavanja iz stanice Niš dobili su poziv za akciju spasavanja starijeg čoveka koji se izgubio u podnožju Suve Planine.

Poziv za pomoć GSS je dobio od člana porodice nestalog čoveka, koji se poslednji put porodici javio oko 19 časova.

U akciju spasavanja krenulo je sedam spasilaca.

Ekipe GSS intervenišu ili u situacijama kada su planinari dobro, ali su se izgubili ili kada se, nažalost, povrede, znaju gde su i sami ne mogu dalje, rekao je ranije za Telegraf Marko Obradović, spasilac Gorske službe spasavanja.

Mrak je jedan od najvećih problema za rekreativce - obično sa sobom ne nose lampe. Naravno, manjka im i druge opreme, ali i iskustva. Jer, loše odabrana staza može da dovede do momenta "ni napred - ni nazad". Sve to u kombinaciji sa tamom, znači samo jedno - potrebna je pomoć.

Rekord za ovu godinu je svakako grupa planinara-rekreativaca od čak 18 ljudi, koji su ostali izgubljeni na Velikom Kršu kod Bora. Strma i neobeležena staza koju po mraju nisu mogli da prođu (bez svetala) dovela je do toga da pozovu Gorsku službu u pomoć.

U statistiku akcija ne ulaze podvizi koje iskusni spasilaci obave - telefonom. Deluje lako, ali, koliko mentalne energije, koncentracije i izvrsnog poznavanja terena je potrebno da biste izgubljene ljude telefonskim putem izvukli iz mračne nedođije.

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.