TRAMPA NISU BLOKIRALI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZBOG SADRŽAJA? Izneta je šokantna stvar!
Veselin Kljajić, Foto: printscreen

PROFESOR IZNEO DETALJNO OBJAŠNJENJE

TRAMPA NISU BLOKIRALI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZBOG SADRŽAJA? Izneta je šokantna stvar!

Za profesora Fakulteta političkih nauka Veselina Kljajića nema sumnje da odgovor na poslednje pitanje vredi "milion dolara" i ukazuje i da je izvesno da u vremenu digitalnog sveta i digitalnih medija upravljaju oni koji stoje iza tih medija

Objavljeno:

Dok se ne završi prenos vlasti u SAD, Donald Tramp, neće moći da koristi Fejsbuk i Instagram naloge, dok mu je "zabrana" na Tviteru istekla, ali suspenzija društvenih mreža otvorila je pitanje "moći društvenih mreža u kreiranju politika, pa i pitanje upravljaju li društvene mnreže savremenim svetom.

Za profesora Fakulteta političkih nauka Veselina Kljajića nema sumnje da odgovor na poslednje pitanje vredi "milion dolara" i ukazuje i da je izvesno da u vremenu digitalnog sveta i digitalnih medija upravljaju oni koji stoje iza tih medija.

"Kada biste napravili istraživanje u kome biste ozbiljno pokušali da dođete do toga ko su vlasnici danas najvećih svetskih medija, bili biste vrlo iznenađeni. Ustanovili biste da se oni nalaze u rukama svega nekolicine ljudi, kao što biste ustanovili da iza tog medijskog konglomerata stoji jedna sasvim drugačija vrsta kapitala u kojoj su mediji samo jedan segment koji je kanal za promociju ideja i vrednosti, a vrlo često i samog tog kapitala u smislu ostvarivanja profita", kaže Kljajić za Tanjug.

Kljajić kaže da razlog za blokadu Trampovih naloga na društvenim mrežama nije samo sadržaj njegovih tvitova, jer da jeste moglo se to uraditi mnogo ranije, a ne u trenutku kada on više i zvanično nije američki predsednik.

"Bilo je načina da se na to reaguje. Mark Zakerberg i jeste oficijalno naklonjeniji demokratama, ali je i svestan da i Tviter i Fejsbuk takvom vrstom radikalnog sadržaja ostvaruje profit...", rekao je on.

Kljajić vidi u svemu i Trampovu odgovornost, jer, kako kaže, to što se sada događa u SAD delimično je posledica onoga što je Tramp radio prethodnih godina.

"Mislim pre svega na njegovu komunikaciju na društvenim mrežama. On je do te mere bio prisutan na Tviteru da smo u istoj godini dobili sintagmu 'Fejk njuz' i 'Tviter diplomatiju' koju nije izmislio Tramp", rekao je Kljajić.

Kako dodaje, to što je Tramp radio nije novost, već je, pošto je on čovek medija i rijalitija, samo to sve podigao do grajnjih granica i ekstrema.

"Moje lično mišljenje jeste da je došlo do pritisaka da se ova priča (prenos vlasti) konačno okonča, a to očigledno nije moglo bez scena koje smo gledali prethodnih dana. Ako pogledate pažljivo i analizirate Trampove objave, primetićete da je Tramp sve to najavljivao, odnosno rekao je da će on i njegove pristalice ići do kraja u ostvarivanju onog što oni doživljavaju kao svoj cilj, jer je za njih istina da su oni pobedili", dodao je Kljajić.

Na pitanje kako komentariše to što vodeći američki medijiprotest Trampovih pristalica nazivaju "terorizmom", a slične događaje u drugim zemljama vide kao dmokratske procese, Kljajić kaže da je reč o demagogiji.

Kako dodaje, CNN je bio perjanica svih američkih medijskih ratova i usavršio je tehnike medijskog marketinškog ili globalnog pi-ara kroz opšti "stori-teling", odnosno da postoji diferencijacija između njih i nas.

"U ovom slučaju bi to bio Bajden, odnosno diferencijacuija između nas demokrata i njih republikanaca koje on označava kao "terorizam", a kada se tako nešto izveze onda su to demokratske revolucije", rekao je Kljajić.

Kljajić ocenjuje da Tramp u medijskom smislu nije doneo ništa dobro, jer je zanemarivao ulogu novinara, stigmatizovao pojedine medije i smatrao ih neprijateljima i zaključuje da "su stvari u svetskoj medijskoj industriji otišle toliko 'dođavola' da je neophodno da se sve vrati tome da profesionalni novinarima komuniciraju sa profesionalnim političartima.

"Novinari su poslednja linija odbrane demokartije", smatra Kljajić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.