NEBOJŠA JE PUŠTEN S UVCA, I SIGNAL MU JE NESTAO NAKON MEĆAVE NA PEŠTERU: Sada su stigle nagore moguće vesti! (FOTO)
Beloglavi sup Nebojša, Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

čekaju se nalazi obdukcije

NEBOJŠA JE PUŠTEN S UVCA, I SIGNAL MU JE NESTAO NAKON MEĆAVE NA PEŠTERU: Sada su stigle nagore moguće vesti! (FOTO)

Beloglavi supovi nazvani su još i pticama "Starog sveta", ugrožena su vrsta, a nakon Nabojšinog odlaska ima ih još manje.....

Objavljeno:

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica i beloglavi sup su simbol zaštite ptica u Srbiji, a opšta podrška humanog tima dolazi od ljubitelja prirode, čiji je cilj zajednički san da sačuvaju neke od vrsta koje nestaju.

Tako je bilo i sa ovim belogravim supom, Nebojšom. Sve dok nije uginuo pre neki dan.

Nebojša, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica
foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Beloglavi supovi, ptice "Starog sveta", gnezde se na liticama planina, ležući po samo jedno jaje, a ptići koji se rode su izrazito "goli" i bez perja. Ptić se kasnije razvija u pravog strvinara kog ćete prepoznati po žutom kljunu i zaista velikim krilima, a kreću se u kolonijama koje formiraju.

Takođe je prepoznatljiv po zvuku koji ispušta, najčešće dok se hrani, a to je jako izraženo, prodorno i glasno šuštanje.

Iako ova ptiča spada u opasnije, sposobnije, snažnije građe, to ih uopšte nije sačuvalo od brzog izumiranja, što zbog uslova, što zbog vremena i načina života u kojem žive.

Ovako glasi priča o Nebojši, beloglavom supu, kog je uginulog našla pomenuta Fondacija:

- Danas je nađen još jedan uginuli sup koji je bio deo programa monitroringa populacije beloglavog supa. Nebojša je beloglavi sup koji se izlegao iznad Ledene pećine na Uvcu 2019. godine. Već u septembru mu je zatrebala naša pomoć, kad je prebačen u kavez rezervata Uvac. Pušten je ove godine na Međunarodni dan lešinara 6.9. i bio je opremljen satelitskim odašiljačem. Praćen je u realnom vremenu sve do 24. decembra kad smo primetili da nešto nije u redu sa Nebojšom. Odmah smo obavestili čuvare rezervata Uvac da ga potraže. Međutim, 25. decembra Pešter je zahvatila snežna mećava i Nebojšin odašiljač je prestao da daje signale. Nije bilo moguće pretražiti teren po takvom nevremenu, pa smo zamolili čuvare da provere poslednju lokaciju sa koje smo dobili signal sa satelitskog odašiljača kad nevreme prodje. Nazalost, jutros su čuvari našli Nebojšu na lokaciji na koju smo ih uputili. Telo ptice biće preneto na obdukciju u Beograd da se utvrdi uzrok smrti.

A ovo je tužna objava sa Fejbuka:

Danas je nađen još jedan uginuli sup koji je bio deo programa monitroringa populacije beloglavog supa. Nebojša je...

Posted by Fondacija za zaštitu ptica grabljivica on Уторак, 05. јануар 2021.

Dok čitate priču o Nebojši, imajte na umu da ako još nekoliko ovakvih ptica ugine, moraćete da idete čak do severnog Izraela, gde se nalaze njegove poslednje kolonije....

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.