STRADAJU OVCE: Gladni vukovi bez milosti pustoše po OVOM srpskom selu! Meštani MOLE za pomoć!
Nemilosrdno, Foto: Ap/Dawn Villella

MUČNO JE GLEDATI

STRADAJU OVCE: Gladni vukovi bez milosti pustoše po OVOM srpskom selu! Meštani MOLE za pomoć!

Psi lutalice i vukovi opet su se okomili na stada u novovaroškom kraju

Objavljeno:

Samo u proteklih nekoliko meseci zaklali su pedesetak brava, a meštani traže od opštine i lovaca da ih zaštite. U strahu su, kako kažu, od onoga što će biti kad snegovi zaveju planinu, a izgladneli čopori se spuste u sela u potrazi za hranom.

Mihajlo Mirosavić iz Bistrice još se nije oporavio od prošlog napada, a nedavno ga je stigla nova nevolja. Psi lutalice su mu u avgustu prošle godine zaklali osam ovaca, a vukovi su ga nedavno zavili u crno. Početkom decembra udarili su mu na stado u kome su 32 grla i zaklali 20 najboljih ovaca.

- Birali su najkrupnije, a većina zaklanih ovaca bila je pred jagnjenjem. Skoro ću u penziju, pa sam planirao da se kao penzioner intenzivnije bavim ovčarstvom, ali mi se ne da. Ostale su mi dviske i svega nekoliko sjagnjenih ovaca. Trebaa mi dosta i para i vremena da opet oformim stado od 30 brava koliko imam uslova i snage da gledam - jada se Mirosavić.

Stado je bilo zatvoreno u zabran ograđen bodljikavom žicom. Vukovi su međutim napali u po bela dana kad nikog nije bilo kod kuće.

- Ovce su u panici polomile direke i provalile ogradu, ali im nije bilo spasa. Danima sam ih posle napada pronalazio zaklane po okolnoj šumi, a neke i na kilometar od kuće - kaže Mirosavić.

Ništa bolje nije prošao ni Mišo Pešterac iz Čelica. Njamu su psi lutalice nedavno zaklale 12 ovaca i dva jagnjeta, dok dve ovce nije uspeo da pronađe, pa pretpostavlja da su takođe nastradale u napadu čopora.

- Ostalo je u životu desetak ovaca, ali na svakoj su vidljivi tragovi ujeda, nekoliko njih je i teže povređeno, ali će preživeti. Srećom, pred napad prodao sam osam ovaca za kajser, inače bi šteta bila još veća. Stado koje se nalazilo u livadi naspram kuće lutalice su napale predveče. Taman sam se spremao da krenem po ovce kad su nasrnula četiri krupna kera. Sve sam video, ali je bilo daleko, pa nisam mogao da pomognem. Tih dana udarali su i na stada kod komšija - kaže Pešterac.

Psi lutalice celu jesen divljaju.

U Radoinji, Čelicama i Draževićima podno Zlatara u njihovim pohodima stradalo je desetak ovaca, dok je Desimir Spasojević s Murtenice ostao bez čak osam brava.

Ako im je za utehu, opština Nova Varoš je pre godinu i po dana donela odluku da nadoknadi deo štete meštanima kojima su psi lutalice desetkovali stada. U 2020. na ime naknade isplaćeno je tri miliona dinara, a osim stočarima, iz ovog fonda obeštećenje se isplaćuje i građanima za ujede.

(Espreso.co.rs/Ppmedia.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.