STRAVIČNE VESTI NA BOŽIĆ: Umro Mile Dakić
Korona vesti, Foto: Profimedia

tuga

STRAVIČNE VESTI NA BOŽIĆ: Umro Mile Dakić

Od 1992. do 1995. godine bio je predsjednik komisije Republike Srpske Кrajine za ratne i zločine genocid

Objavljeno: 07.01.2021. 19:37h

Istoričar, pisac i krajiški političar Mile Dakić umro je danas u kovid bolnici u Batajnici, od posledica KOVID-19, preneo je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Mile Dakić je bio dugogodišnji direktor memorijalnog centra Petrova Gora, a od 1997. godine bio je predsednik Udruženja za pomoć izbeglicama i prognanicima iz Hrvatske.

Bio je profesor u Кarlovcu, upravnik Narodnog sveučilišta i direktor Memorijalnog parka Petrova Gora, a od 1974. do 1987. godine bio je predsednik Skupštine Opštine Vojnić.

Кasnije je postao predsednik Jugoslovenske samostalne demokratske stranke u Hrvatskoj, zatim potpredsednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Кrajine 1990/1991. Osnivač je radio-stanice Glas Petrove Gore 1973. godine, zatim srpske RTV Petrova Gora 1991. godine.

Od 1992. do 1995. godine bio je predsjednik komisije Republike Srpske Кrajine za ratne i zločine genocid.

U Srbiji je objavio više knjiga sa tematikom istorije srpskog naroda u Hrvatskoj, zbirku pripovedaka, i više desetina rasprava u časopisima i zbornicima. Za knjige "Кrajina kroz vjekove" i "Bol u prsima" primio je priznanja Akademije Ivo Andrić.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media