KONAČNO, SRPSKI EPIDEMIOLOG OBJASNIO SVE O VAKCINAMA: Ovo je jedina prava ISTINA!
Vakcine, ilustracija, Foto: EPA-EFE/MINZDRAV / HANDOUT

SPAS U BORBI PROTIV VIRUSA

KONAČNO, SRPSKI EPIDEMIOLOG OBJASNIO SVE O VAKCINAMA: Ovo je jedina prava ISTINA!

Vakcina protiv difterije daje se u kombinaciji sa tetanusom i velikim kašljem i poznata je kao Di-TE-PER vakcina koja se godinama koristi i deca je dobijaju u prvim godinama života

Objavljeno:

Vakcina je epohalno otkriće i najmoćnije oružje u suzbijanju zaraznih bolesti, zahvaljujući njoj iskorenjene su mnoge bolesti koje su harale svetom i od kojih je umrlo više miliona ljudi, a lekari kažu da se slobodno može reći da je vakcina spasila čovečanstvo.

Zahvaljujući imunizaciji iskorenjena je variola vera, a pred eliminacijom su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, male boginje Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović kaže da je vakcinacija epohalno otkriće i najmoćnije oružje u suzbijanju, sprečavanju, eliminaciji i radikaciji zaraznih bolesti.

"Mi smo zahaljujući vakcini eliminisali difteriju koja je bila strah i trepet krajem 19. i početkom 20. veka. Samo četiri godine posle pronalaska vakcine počeli smo da je proizvodimo i ona je postala obavezna u našoj zemlji 1938-1939. godine za decu zajedno sa vakcinom protiv tetanusa. Od 1980. godine nemamo nijedan slučaj difterije", rekao je Petrović za Tanjug.

Vakcina protiv difterije daje se u kombinaciji sa tetanusom i velikim kašljem i poznata je kao Di-TE-PER vakcina koja se godinama koristi i deca je dobijaju u prvim godinama života.

Petrović skreće pažnju da čim popusti disciplina u imunizaciji, zaražne bolesti se vraćaju kao bumerang. Kao primer naveo je slučaj ŠSR-a, čijim raspadom je prestala masovna vakcinacija u Ukrajini i Rusiji, što je za posledicu imalo veliku epidemiju difterije, koja je do tada bila zaboravljena bolest.

Samo u toj epidemije difterije u Rusiji zaraženo je oko 150. 000 ljudi, a umrlo oko 3. 000 pacijenata.

Vakcina je jedina zaštita i od tetanusa. To je obolenje čija je smrtnost više od 70 odsto.

Mnogi ne znaju da je jedina zaštita od tetanusa vakcina protiv tetanusa. Ccak osobe koje prebole tetanus ne stiču imunitet, već se on stiče samo vakcinacijom, pojašnjava Petrović.

Svaka posekotina, ubod na ružu ili ekser, predstavlja rizik za ulazak u organizam bakterije clostridium tetani koja se nalazi u zemlji i može da dovede do tetanusa- teškog obolenja. Osobe koje su primile vakcinu i koje su revakcinisane zaštićene su određeni vremenski period.

I veliki kašalj je bolest koja se javlčjala u epidemijama, pa je tako 1957. godine u u epidemiji ovom bolesću u Srbiji zaraženo oko 9.000 dece i umrlo je 64. Vakcinacija i redovna revakcinacija su najbolja zaštita od te bolesti.

Vakcinacijom je potpuno iskorenjena variola vera ( velike boginje) 1980. godine, a borba sa tom zaraznom bolešću trajalo je oko 180 godina, virusa više nema slobodnog u prirodi, a Petrović tvrdi da se on čuva u dva naučna instituta jedan je u SAD, a drugi je u Rusiji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kako kaže, počela je radikaciju i dečje paralize, zahvaljujući OPV vakcini koja se proizvodila i u Institutu Torlak.

Već 1990. godine su se Severna i Južna Amerika oslobodile od dečje paralize, bolesti koja ne ubija kao variola vera, ali daje veliki invaliditet, skoro 100 odsto.

"Bilo je planirano da se radikacija polija završi do 2000. godine. Međutim, nije se završila i još uvek SZO nije proglasila radikaciju te zarazne bolesti. Još uvek ima dzepova sa divljim poliovirusom - Pakistanu, Avganistanu. Kod nas je eliminacija dečje paralize završena 2000. godine", navodi Petrović za Tanjug.

Planirano je bilo da se vakcinacijom eliminišu i male boginje. SZO je napravila program radikacije te zarazne bolesti. Međutim, internet i društvene mreže doprinele su širenju neproverenih informacija o vakcinama i to je postalo najače uporište antivaksera.

Popuštanjem discipline u vakcinisanju dece MMR vakcinom, dovelo je do toga da su se ponovo vratile male boginje u epidemijama. U epidemiji u Srbiji koja je buknula 2017. godine, obolelo je 5.800 ljudi, a umrlo 15 osoba. Osim u Srbiji, epidemije malih boginja buktale su u drugim evropskim zemljama.

Virusolog prof. Tanja Jovanović kaže da je vakcinacija jedan od najbezbednijih postupaka koji je uveden u medicinsku praksu.

Zahvaljujući vakcinama mi smo uspeli da se izborimo sa mnogim infektivnim bolestima.Da pomenem velike boginje za koje se zna da su predstavljale velike pošast u istoriji medicine i zahvaljujući vrlo efikasnoj vakcini koja je napravljena u 18. veku uspeli smo da eradiociramo kako virus tako i oboljenje, navela je ona.

Registrovane vakcine, kako kaže, predstavljaju najbezbednije i najefikasnije proizvode zbog strogih protokola i regulativa kroz koje prolaze od samog dizajna vakcine pa do njene upotrebe.

Nema nikakve sumnje da su registrovane vakcine najbezbedniji i najefikasniji proizvodi u zaštiti od zaraznih boleti koliko se koriste u medicinskoj praksi, rekla je ona za Tanjug.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.