TUŽNA SUDBINA DOKTORA NENADA: Lečeći druge razboleo se od korone, a preminuo među svojim pacijentima i kolega
Nenad Maksimović, Foto: Printscreen/Facebook

TUGA

TUŽNA SUDBINA DOKTORA NENADA: Lečeći druge razboleo se od korone, a preminuo među svojim pacijentima i kolega

Poslednji put kada je došao u KBC Dragiša Mišović, javio se pun entuzijazma

Objavljeno:

Čim je završio specijalizaciju, prvi posao anesteziologa, bio mu je crvena zona kovid bolnica. Od juna je provodio smene u skafanderu. Kažu, govorio je neumorno; “Najizuzetniji osećaj je kada spasavaš život”. Poslednjih mesec dana, kolege, u toj istoj crvenoj zoni, borile su se za njegov život.

Anesteziolog dr Nenad Maksimović (37) preminuo je od korona virusa, okružen svojim pacijentima i kolegama. Tamo na mestu gde je i radio, ovog puta u smeni od novembra, koja je bila u KBC Dragiša Mišović. Kažu, da je smrt uvek tragedija, ali Nenadova... Zarazio se, razboleo, boreći se, spašavajući druge...

- Mlad, divan kolega. Govorio je ono što je i živeo i što je moglo da se vidi po njemu i njegovom radu, da je ‘najizuzetniji osećaj kada spasavaš život i da je uspeh u tom lečenju nagrada za lekara' - prenosi za Blic jednu od čestih Nenadovih poruka, načelnica Klinike za anesteziologiju Duška Ignjatović.

U nekoliko beogradskih kliničkih centara, bilo je tuge, suza. Nenad Maksimović bio je zaposlen u KC Srbije na Klinici za ortopediju. Međutim, kao anesteziolog učestvovao je u radu timova u kovid bolnicama. U ‘Dragiši’ gde je i preminuo radio je u tri navrata, od kako je specijalizirao u junu. Odmah po specijalizaciji ušao je u kovid sistem. Poslednji put bio je u timu anesteziologa koji se u KBC smenio u novembru. Tada se i razboleo. Na radnom mestu. Od bolesti, od koje je drugima pomagao da prežive.

Načelnicu Dušku Ignjatović zamolili smo da nam priča o Nenadu, baš kao što je i on u svojim postovima na fejsbuku govorio o svojim kolegama. O tome kako se teško diše u skafanderu... Bodrio ih.

- Kod Nenada se osećalo da je bez zadrške izabrao poziv da pomaže drugima. Svima nam je teško, lečili smo ga mesec dana. Razboleo se radeći. Njegova smrt, činjenica da ništa nije moglo da se učini, da je bolest išla takvim tokom i pored svega što je učinjeno... svi smo u šoku... - kaže doktorka Ignjatović.

Nenad je kaže, imao mnoštvo interesovanja. Tim svojim ljubavima i njihovim poznavanjem plenio je sve oko sebe.

- Vrlo je poseban. Osim ljubavi prema pozivu koji je izabrao, voleo je prirodu, umetnost, srpsku tradiciju, veru...

Naše srce kuca za vas ! ❤️ #stay_at_home #love_life ?

Posted by Nenad Maksimovic on Субота, 04. април 2020.

Poslednji put kada je došao u KBC Dragiša Mišović, javio se pun entuzijazma.

-Iako već umoran, presrećan što je došao opet da pomaže. Praktično nakon toga se razboleo. Nenad je zračio neverovatnom energijom u ovoj, zaista teškoj i fizičkoj i mentalnoj borbi. Lekar koji je imao želju da pomogne svima, radovao se svakom susretu sa kolegama u kovid sistemu - navodi doktorka.

Na prvoj liniji fronta u borbi sa koronom, mladi anesteziolog je neprestano govorio da mu je još veći impuls da radi u crvenoj zoni i neodustaje - kada je tu čovek koji se bori za život...

Specijalizacija za anesteziologa traje dugo, čitave četiri godine. Nenad je odmah po okončanoj specijalizaciji, osim crvene zone kovid bolnica imao i dežurstva na ortopediji KC Srbije. Počeo je upravo da radi ono što je obožavao. Preminuo je sinoć. Kolege su se za njega borile do poslednjeg daha.

Nenad je pomagao najtežim pacijentima. Uvodio u san i vraćao u svakodnevni život. Teško obolele na respiratoru održavao je u životu. Poslednji post, ovaj divni lekar, anesteziolog, na fejsbuku napisao je neposredno pre nego se razboleo. Iza njega, osim velike zahvalnosti svih sa kojima je radio i koje je lečio, ostale su i ove reči:

- Bože pomozi našim bolesnim kolegama u kritičnom stanju! Budi milosrdan kao što su oni njihovim delima bili prema pacijentima, SPASI IH! Pomolimo se svi! AMIN”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.