SAVA JANJIĆ OTKRIO, SRPSKA SVETINJA PRETVORENA U DEPONIJU! Albanci je palili, minirali, ZAKLALI SVEŠTENIKA, A SAD..
Manastir/ilustracija, Foto: Facebook/printscreen

jezivo

SAVA JANJIĆ OTKRIO, SRPSKA SVETINJA PRETVORENA U DEPONIJU! Albanci je palili, minirali, ZAKLALI SVEŠTENIKA, A SAD..

Poslednjih 20 godina manastir ne samo da nije obnovljen, već je pretvoren u deponiju.

Objavljeno:

Mnoge srpske svetinje na KIM doživele su ružnu sudbinu tokom rata 1999. godine. Albanski ekstremisti su te godine porušuili sve što je ostalo iza Srba, a posebno je potresno to što ni manastire nisu ostavili na miru.

Jedan od takvih nesrećnih manastira je i Sv. Arhangela Gavrila (14. vek) u Binaču, koji se nalazi nedaleko od Kosovske Vitine. Ekstremisti su u junu 1999. godine zapalili manastirski konak i crkvu, dok je u decembru ceo manastir miniran.

Čime su to tačno Srbi zaslužili da im se ruše svetinje koje su preživele više od 10 vekova i prkosile svakakvim vremenima i surovim ljudima? Ako su krivi Srbi, zašto da one ispaštaju i plaćaju cenu svih krvavih obračuna na ovoj napaćenoj zemlji?

Ovo su se zapitali svi oni koji su videli novu objavu Save Janjića, igumana manastira Visoki Dečani.

More on Serbian #Orthodox #churches in #Kosovo destroyed by Kosovo-Albanian extremists AFTER the war since 1999 but...

Posted by Sava Janjić on Понедељак, 04. јануар 2021.

Počinioci nikada nisu otkriveni, a ceo slučaj je zaboravljen, dok misija UN nije čak ni pokrenula istragu, već nastavila da ćuti i saginje glavu u trenucima kada treba žestoko da kazni. Poslednjih 20 godina manastir ne samo da nije obnovljen, već je pretvoren u deponiju. Prava je tuga i sramota proći tuda, a čini se da ovakav tretman prema drugoj veri ne postoji ni u jednoj državi sveta.

Manastir Binač je nekada bio centar lokalne episkopije u vreme Vizantijskog cara Vasilija II. Nekoliko puta je bio napušten, da bi tek u tokom 16. veka došlo do obnove. Često je bio na udaru Albanaca kada su u pitanju pljačke.

Crkva ima polukružnu apsidu, jednobojna je i odlikuje je polucilindrični svod. Na zidovima postoje dva slova fresaka, jedan preko drugog. Velelepna građevina je iz nekog razloga Albance oduvek nervirala, te su 1867. godine zaklali sveštenika. Nakon toga je manastir ponovo napušten, a poslednji put je obnovljen početkom 20. veka.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.