MAKSIM, NAĐA, ROMAN, JANA, MARKO, NATALIJA... Za njih NIKO NIJE ČUO, a jednako im je potrebna NAŠA POMOĆ! (FOTO)
Za njih niko nije čuo, Foto: Budi human

MOŽEMO MI TO

MAKSIM, NAĐA, ROMAN, JANA, MARKO, NATALIJA... Za njih NIKO NIJE ČUO, a jednako im je potrebna NAŠA POMOĆ! (FOTO)

Prethodnih meseci javnost je brujala o Sofiji, Lani, Minji i Oliveru. Njima smo pomogli, ali retko ko je čuo za Marka, Janu, Nađu ili Nataliju...

Objavljeno:

Iz dana u dan slušamo i gledamo apele i vapaje za pomoć. Svakodnevno se razboljevaju i deca i mladi ljudi, a lekovi i operacije su prečesto preskupi za bilo čiji džep.

E onda na scenu stupamo svi mi, jer naše malo je nekome mnogo. Ova dečica su u protekloj godini ujedinila građane Srbije i zahvaljujući slozi i najrazličitijim humanitarnim akcijama uspeli smo da im zajedničkim snagama obezbedimo barem tračak nade. Neki su se u potpunosti oporavili, mnogi su u procesu oporavka, a za neke, nažalost, nije bilo spasa.

Kako se to ne bi ponovilo, sada moramo biti još složniji, jer tako je kako je, životi te dece i mladih ljudi prečesto zavise od nas, običnih ljudi.

Prethodnih meseci javnost je brujala o Sofiji, Lani, Minji i Oliveru. Njima smo pomogli, ali retko ko je čuo za Marka, Janu, Nađu ili Nataliju...

Marko Mladenović (1998)

Marku je 2013. godine dijagnostikovan tumor u kičmenom stubu.

Operisan je i lečen hemioterapijom. Sada, sedam godina kasnije bolest se ponovila,ali ovaj put u težem obliku. Početkom 2020. godine tumor se vratio, a krajem marta Marko je morao na još jednu operaciju i tumor je uklonjen. Nakon kontrolnog snimanja i dijagnostike postoperativnog stanja otkriven je još jedan tumor kojeg pri ranijem snimanju nije bilo. Zbog veličine tumora hitno je urađena operacija.

Marko je, na žalost ostao nepokretan i hitno mu je potrebno dalje lečenje u inostranstvu. Klinika Acibadem iz Turske može da mu pruži adekvatno lečenje koje mu je potrebno za oporavak. Sredstva su neophodna i za terapije, fizikalne i hipoterapije, kao i za putne troškove i smeštaj. Pomozimo Marku da pobedi u ovoj dugogodišnjoj i velikoj borbi.

Da Marko pobedi opaku bolest! Budimo humani!

Pomozimo Marku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 817 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human817 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069946-22

Uplatom na devizni račun: 160600000006997338 IBAN: RS35160600000006997338 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Marko Mladenović
foto: Printscreen/ Budi human

Nađa Mitić (2010)

Nađa je dete koje je po rođenju dobilo ocenu devet. Trudnoća je bila uredna i normalna. Od rođenja pa do februara 2020. godine, Nađa nije imala nikakvih zdravstvenih tegoba. Početkom februara žali se na bol u kičmi i već nakon tri dana je hospitalizovana. U Kliničkom centru Srbije u Beogradu, klinika za neurohirurgiju, nakon MR kičme, doktor potvrđuje da se radi o anaplastičnom astrocitomu i operacija se vrši 19. februara 2020. godine. Nakon operacije, histopatološki nalaz pokazuje da se radi o agresivnom tumoru – Anaplastični astrocitom who III gradus, koji zbog svog agresivnog ponašanja brzo može preći u gradus IV.

Odrađeno je dvadeset i osam ciklusa zračne terapije, uporedo sa hemioterapijom u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, a zatim još šest ciklusa hemioterapija. Bez obzira na to, tumor se opet širio i zbog naleganja nerava. Već pet meseci, Nađa je u invalidskim kolicima. Doktori u Srbiji su se izjasnili da operacije više nisu izvodljive zbog mesta na kome se tumor nalazi. Porodica je potražila mišljenje doktora iz stranih zemalja, i u Turskoj, koji su prihvatili da nastave Nađino lečenje.

Za sada je odlučeno da krene sa hemioterapijom šest ciklusa, a nakon završenih terapija doktori odlučuju o daljem nastavku lečenja - imunoterapija, fizikalna terapija...

Nađi su potrebna novčana sredstva za dalje lečenje u inostranstvu. Takođe su joj potrebna sredstva za lekove, medicinski potrošni materijal, ortopedska pomagala, laboratorijske analize, specijalističke i kontrolne preglede, terapije, kao i za putne troškove.

Do sada je porodica samostalno snosila troškove za sve terapije i lečenje, međutim, troškovi lečenja u inostranstvu i odlazak tamo nadmašuju mogućnosti roditelja.

Za Nađin život! Budimo humani!

Pomozimo Nađi

Slanjem SMS poruke: Upišimo 924 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human924 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795395-64

Uplatom na devizni račun: 160600000079560225 IBAN: RS35160600000079560225 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Nađa Mitić
foto: Pirotske vesti.rs

Jana Pavlović (2018)

Jana se rodila sa ogromnim tumorom koji se nalazio u predelu kičme, abdomena i desnog gluteusa. Rođena je sa 2750 grama, a sam tumor je bio težak oko 450 grama. Jana je transportovana desetog dana života na Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova.

Prva operacija urađena ubrzo po prijemu, trajala je osam sati, a nakon nje je Jana na klinici ležala sama skoro dva meseca. Patološki nalaz je pokazao da je u pitanju benigni tumor. Kod Jane jeustanovljeno i da ne može samostalno da mokri, majka joj stavlja kateter na svaka tri sata, kao i da joj je desna noga i desno stopalo slabije razvijeno u odnosu na levo.

Rađena je magnetna rezonanca posle operacije i ponovo je uočena promena na kičmenom stubu. Nova operacija je zakazana u januaru mesecu 2019. godine, koja nije realizovana, jer je Jana upala u takozvanu urosepsu. Zahvaljujući brzom reagovanju dezurnih lekara, uspeli su da spasu Janu, a operacija je odložena za april 2019 godine, kada je i urađena.

Patološki nalaz je pokazao da je masno tkivo u pitanju, a ne tumor kao prvi put. Pored postojećih problema, Jani su vremenom ustanovili da ima i povraćaj urina u bubreg petog stepena i da majka mora da je klistira povremeno, a nekad i svakodnevno jer se nekad ne isprazni sama. Pored navedenih intervencija koje su navedene, Jana imala je jos jednu jula meseca 2020. godine, posle koje je nosila gips šest nedelja. Prepisana nam je svakodnevna fizikalna terapija i elektro stimulacije, kao i nošenje ortoza noću i posebnih cipelica zbog desnog stopala.

Jana i dan danas svakodnevno koristi antibiotik i probiotik, zbog kateterizacije i ne može još uvek samostalno da hoda. Predlozeno je ubrizgavanje deflux gela, a potom i operacija - reimplatacija uretera kako ne bi došlo do oštećenja bubrega.

Jani su neophodna sredstva za rehabilitacije, fizikalne terapije, elektro stimulacije, operacije, specijalističke preglede i kontrole, laboratorijske analize, suplemente, medikamente i medicinski potrošni materijal.

Olakšajmo Jani put ka ozdravljenju! Budimo humani!

Pomozimo Jani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 904 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human904 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795164-78

Uplatom na devizni račun: 160600000079550719 IBAN: RS35160600000079550719 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Jana Pavlović
foto: Budi human

Natalija Stevanović (2013)

Natalija je prvo dete iz druge trudnoće, mrtvorođeno carskim rezom u trećem danu dvadeset i druge gestacijske nedelje. Kao posledica dugog boravka u inkubatoru javlja se divergentni strabizam.

U petoj godini doživljava stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj zadobija potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti.

Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

Natalija je imala još dve kliničke smrti 22.02.2020. godine i 16.11.2020. godine ali je odlučila da se bori i da nastavi da živi.

Nataliji su potrebna sredstva za transplantaciju matičnih ćelija u inostranstvu, laboratorijske analize, suplemente, operaciju strabizma, kontrolne preglede, tretmane u hiperbaričnoj komori, troškove prevoda medicinske dokumentacije, kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Natalijin osmeh! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 908 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human908 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Uplatom na devizni račun: 160600000079552271 IBAN: RS35160600000079552271 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Natalija Stevanović
foto: Budi human

Jelena Marinković (2006)

Jelena je devojčica koja kasni u psihomotornom razvoju. Bez utvrđenog razloga kašnjenja. Bez utvrđene dijagnoze.

Zadnje tri godine joj je sve lošije. Doktori su pogoršanje pripisivali osnovnoj bolesti, a do danas nije utvrđeno koja je to bolest.

Jelena je pod jakim infekcijama. Prvo je utvrđena Lajmska bolest u hroničnoj fazi (bakterijska infekcija dobijena ujedom krpelja). Potom je na zahtev roditelja urađena lumbalna punkcija i pronađena je Kandida u likvoru (centralnom nervnom sistemu), kao i povišena antitela za Kandidu u krvi. Invazivna gljivična infekcija za koju je bilo neophodno hitno adekvatno lečenje, koje nije sprovedeno.

Posvećenošću roditelja, utvrđena su i jako povišena antitela na još jednu invazivnu gljivičnu infekciju – Aspergilus. Koja, kao i antitela za Kandidu, nisu značajno opadala ni pored devetomesečne antimikotske terapije.

Nije utvrđeno gde je žarište infekcija, kako bi se infekcije adekvatno lečile. Potrebna je hitna stručna i odgovorna dijagnostika.

Dete je zadnjih devet meseci na vrlo toksičnim lekovima, i u velikoj je opasnosti da dođe do oštećenja jetre antimikotskom terapijom - koja je nedelotvorna i neadekvatna za lečenje invazivne infekcije CNS-a Kandidom.

Jeleni je i Konzilijarnom odlukom zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa dijagnostifikovan tumor baze lobanje. Za manje od mesec dana ista zdravstvena ustanova donosi drugu Konzilijarnu odluku da tumora nema. Ali neki lekari i radiolozi tvrde - da tumor postoji. Potrebna je hitna stručna i odgovorna dijagnostika – da se utvrdi da li tumor baze lobanje postoji ili ne, kao i hitna operacija ukoliko postoji.

Jeleni su neophodna finansijska sredstva za dijagnostiku, kontrolne preglede, lečenje, rehabilitaciju u banjskim uslovima, laboratorijske analize u zemlji i u inostranstvu, medikamente, suplemente, medicinski potrošni materijal i medicinka pomagala. Porodica apeluje i poziva ljude dobre volje da finansijski pomognu koliko su u mogućnosti.

Za Jelenino bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Jeleni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 686 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human686 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552125-73

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004229.6 IBAN: RS35160005400004229685 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Jelena Marinković
foto: Budi human

Roman Šarenac (2016)

Roman je terminska beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, Roman je dugo bio bez kiseonika. Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde prva 72 sata provodi u hipotermiji. Narednih pet meseci se stručnjaci sa Instituta bore za njegov život.

Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG - sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator, bez koga bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24 časa dnevno, što podrazumeva i angažovanje ličnog asistenta.

Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. On nije pedijatrijski stabilan da bi bio smešten u banju ili institut, zbog velikog rizika od infekcije.

Sreća u nesreći je to što je jedina osoba koja se bavi problemom disfagije kod dece u celoj Evropi živi i radi u Novom Sadu gde ima svoju privatnu logopedsku ordinaciju. Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima, smanjuje se spazam orofacijalne muskulature. Roman je počeo da se smeje, vilica mu se opustila, počeo je da stavlja prste u usta, iako ništa nije stavljao u usta kao sva ostala deca, Roman uspeva da savlada pljuvačku i čak je uspeo da proguta vodu.

Njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja, elektrostimulacije. Na klinici u Gracu postoji intenzivan program za decu koja se hrane uz pomoć gastrostoma, kao i mogućnost online rada sa detetom i roditeljima. Roman je dobar kandidat i za rad u ordinacijama u Zagrebu, gde se takođe rade senzorne integracije i tretmani gutanja. Roman je motorički i psihički napredovao ali je potrebno još mnogo rada. Posle dve i po godine intenzivnog rada, Roman je ojačao, pokretljiviji je, sada može samostalno da sedi, da stoji uz oslonac i pokušava da puzi. Od nepokretnog lutka, koji nije mogao da hoda, hvata, guta, sedi, došli smo na korak do pravog puzanja, što bi trebalo da bude i uvod u hodanje.

Roman je prešao veliki put od rođenja, gde je prva tri sata života proveo na reanimaciji Instituta za neonatologiju, gde je prveo prvih šest meseci života, inkubatora, hipotermije – „zamrzavanje“, to jest hlađenje organizma, da bi mozak dobio šansu da očuva vitalne funkcije.

Omogućimo Romanu nastavak lečenja u koje spadaju tretmani hranjenja i gutanja, intenzivna fizikalna rehabilitacija, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmani u hiperbaričnoj komori, laseroakupunktura, muzikoterapija, elektrostimulacije, personalni asistent, zatim dodatna dijagnostika i pregledi, zamena gastrostome i fregabuton PEG-a, pasaža jednjaka, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje, gaze, lekovi i posebni suplementi za ishranu, brojna ortopedska pomagala, inhalator, prenosivi aspirator i održavanje istog.

S obzirom na to da je Roman veći deo godine na terapijama izvan svog mesta prebivališta, potrebno je pokriti troškove putovanja i smeštaja.

Za Romanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Romanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 485 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human485 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503236-76

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002652.5 IBAN: RS35160005400002652562 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Roman Šarenac
foto: Budi Human

Lena Dogandžić (2012)

Lena je dete iz blizanačke trudnoće, preveremeno rođena carskim rezom. Po rođenju dobila je dobru ocenu, uredno se razvijala i bila napredno dete.

Posle izvesnog vremena počinje socijalno da se otuđuje, da se neorganizovano igra i kreće, da menja raspoloženje bez razloga. Odbija svaku organizovanu igru, kasni sa razvojem u odnosu na svoje vršnjake, prestaje da koristi pokazni gest prstom, kao i da koristi reči koje je usvojila kao što su mama, tata,... Zatvara se u sebe, prestaje da sa bratom, vršnjacima i drugom decom ima organizovanu igru i druženje. Lena ima stereotipna ponašanja i besmislene igre.

Decembra 2014. godine Leni je dijagnostifikovan autistični spektar.

Od tada se leči pri Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Institutu za majku dete na Klinici za neurologiju, podvrgnuta je intezivnim logopedskim i defektološkim tretmanima od strane privatno angažovanih defektologa i logopeda, a što se tiče rezultata lečenja ima izvesnog napretka u razumevanju naloga, međutim neverbalna komunikacija je i dalje dominantna, nije propričala, ima često jake neuroze. Često ono što usvoji kasnije zaboravi i često je uznemirena, ima neurološke napade sa vremena na vreme i razume samo jednostavne naloge.

Neophodan joj je treman matičnim ćelijama, kako bi se uticalo na razvoj sinapsi i uspavanih ćelija mozga i time povećali šanse da Lena progovori i napreduje na razumevanju okoline, naloga, kao i intezivan logopedski i defektološki rad, tretmani u kvantoj medicini, holistički - integrativni medicinski tretmani. Sredstva su neophodna i za troškove laboratorijskih analiza, nabavke medikamenata i medicinskog potrošnog materijala, za usluge lečenja, dijagnostičkih i kontrolnih pregleda, operativnih zahvata, postoperativnih tretmana, rehabilitacije, zatim za nabavku medicinskih aparata i pomagala, kao i za putne troškove i smeštaj u slučajevima upućivanja na lečenje izvan mesta stanovanja.

Za Lenino detinjstvo! Budimo humani!

Pomozimo Leni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 605 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human605 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533490-09

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002847.1 IBAN: RS35160005400002847144 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Lena Dogandžić
foto: Budi human

Maksim Milenković (2018)

Maksim je dete iz uredne trudnoće. Rođen je prevremeno, ali bez komplikacija na porođaju. Pušten je iz bolnice kao zdrava beba. Nakon mesec dana Maksim je dobio infekciju - urosepsu, kada je hospitalizovan u Dečijoj internoj klinici u Nišu, na odeljenju neonatalogije. Od tada počinje Maksimova borba. Dobio je prvi epi napad, počeo je da gubi na kilaži, da otežano diše, izgubili su mu se svi refleksi. EEG nalaz je bio jako loš, a magnet uredan. Prebačen je u Tiršovu radi daljeg ispitivanja. Urađeni su mu metabolički i genetski nalazi, gde nije nađen uzrok njegovog stanja.

Roditelji su ga odveli na kontrolni EEG i magnetnu rezonancu na kliniku u Istanbul. Magnetna rezonanca je pokazala da ima oštećenje mozga, a EEG da ima infantilne spazme koji se ne mogu odstraniti operativnim zahvatom, već samo lekovima. Dobio je terapiju koja je napade svela na minimum.

Maksim još uvek ne može samostalno da drži glavu, ne može da sedi, ne pomera ruke i noge, ne govori, ne prati pogledom, a hrani se putem PEG-a.

Za njegov napredak potrebno je omogućiti intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, orofacijalnu masažu i terapije gutanja, održavanje aspiratora, lasersku akupunkturu, hiperbaričnu komoru, nabavku inhalatora i ortopedskih pomagala, lekarske preglede, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i sredstva za troškove puta i smeštaja u zemlji i inostranstvu.

Maksimovi roditelji se nadaju da će Maksim, uz intenzivniji rad sa njim, savladati sve prepreke i imati srećnije detinjstvo.

Pomozimo Maksimu da uspe u svojoj životnoj borbi i konačno se pridruži igri sa svojim vršnjacima.

Naše malo Maksimu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Maksimu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 778 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human778 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000042981-19

Uplatom na devizni račun: 160600000004300447 IBAN: RS35160600000004300447 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Maksim Milenković
foto: Budi human

Natalija (2004) i Iva (2006) Bašović

Natalija i Iva boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta.

Natalija i Iva su rođene kao zdrava deca, ali se kod Natalije bolest pojavila u devetoj godini. Prvo je uticala na srce – pojavila joj se kardiomiopatija (zadebljanje srčanog mišića), zatim se odrazila na noge i torzo, počela je nestabilno da hoda, često se saplitala, imala je tremor ruku, počela je sporije da govori i dobila ozbiljnu skoliozu kičme.

Tada je postavljena dijagnoza, urađena su genetska testiranja kojima je utvrđeno da je i mlađa sestra Iva nosilac gena, iako se do tada kod nje bolest nije manifestovala.

Kada je dijagnoza saopštena, roditelji su se suočili sa užasom i neznanjem, kako sopstvenim tako i lekarskim. Osim banjskog lečenja i fizikalne terapije nikakvog drugog rešenja nije bilo.

Kako je bolest progresivna, Natalija je posle dve godine prestala da hoda, u kolicima je i u potpunosti je zavisna od tuđe pomoći. Kod Ive se bolest pojavila u jedanaestoj godini, počela je i kod nje nestabilnost pri hodu i skolioza kičme.

Međutim, roditelji nisu odustali, krenuli su da se raspituju i pokušavali sve što su čuli i pročitali da je pomagalo obolelim širom sveta, tako se pojavila nova nada za spas života njihove dece -lečenje matičnim ćelijama. Nakon prvog tretmana matičnim ćelijama u Ukrajini 2018. godine, koji je obavljen zahvaljujuci humanim ljudima koji su omogućili da sestre odu na lečenje, uočena su vidna poboljšanja. Kod Natalije je kardiomiopatija zaustavljena, zadebljanje srčanog mišića je smanjeno, a kod Ive se progresija bolesti usporila.

Devojčice su mentalno očuvane, pune nade i optimizma, spremne da se bore za svaki novi korak, a uprkos svim teškoćama one su redovni i odlični đaci.

Hrabrim devojčicama je neophodno lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini, jer da bi došlo do trajnijeg poboljšanja njihovog zdravlja i spašavanja njihovih života, prema rečima lekara iz Ukrajine, potrebno je najmanje tri do pet tretmana matičnim ćelijama, kao i stalno banjsko lečenje i specijalna fizikalna terapija.

Za dalju borbu smo im potrebni mi jer su lečenja veoma skupa, a roditelji nisu u mogućnosti da obezbede dovoljnu sumu novca koja je potrebna i svesni su da ovu bitku ne mogu dobiti sami bez naše pomoći. Pomozimo Nataliji da prohoda i Ivi da nastavi da hoda.

Za Nataliju i Ivu! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji i Ivi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 718 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human718 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555296-66

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004272.5 IBAN: RS35160005400004272559 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Natalija i Iva Bašović
foto: Budi human

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.