DA LI TREBA DA SE VAKCINIŠU ONI KOJI SU PRELEŽALI KORONU? Iz Agencije za lekove stigla važna preporuka!
Tanjug, Foto: Tanjug

KORONAVIRUS

DA LI TREBA DA SE VAKCINIŠU ONI KOJI SU PRELEŽALI KORONU? Iz Agencije za lekove stigla važna preporuka!

Preporuka je da se vakcinišu i oni koji su prelažali kovid

Objavljeno:

Postoji razlika između prirodnog imuniteta i imuniteta koji stvara vakcina protiv virusa korona, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i dodaje da je preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali kovid.

On je naveo da je imunitet koji se stiče vakcinacijom mnogo jači i dugotrajniji od imuniteta koji se stiče prirodnim putem- zaražavanjem.

- Smatra se da prirodni imunitet traje tri ili šest meseci, najduže godinu dana. Imunitet koji se stiče vakcinacijom sigurno traje godinu dana i mnogo je veći broj antitela koja se stvaraju - naveo je on.

Vakcinu ne može da primi neko ko ima simptome kovida

Kako kaže, vakcinu ne može da primi neko ko ima simptome kovida - bolest u akutnoj fazi, već mora da prođe neko vreme, da ozdravi pa tek onda je moguće da se vakciniše.

Zelić je rekao da je dobra pozicija za građane Srbije što mogu da biraju koju vakcinu će da prime i da trenutno postoje dva izvora snadbevanja.

- Sada je velika borba na svetskom tržištu vakcina, velika je bitka da se obezbede dovoljne količine. Ne može jedan proizvođač da snadbe ceo svet vakcinama - naveo je on.

ALIMS je, navodi, izdao uvozne dozvole za Fajzer-Biontekovu i rusku "Sputnjik V" vakcinu za prve količine.

Govoreći o neželjenim reakcijama na vakcinu on je rekao da je u Srbiji jedina neželjena reakcija bila bol i crvenilo na mestu primene.

U drugim centrima u svetu, kako je naveo, bilo je i otoka i crvenila, povišene temperatura, ali sve se to očekivalo.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.