SUTRA JE VELIKI PRAZNIK U SRBIJI: Morate uraditi jednu stvar, ALI POSTOJI USLOV
Na sutrašnji dan, prema narodnim običajima ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, pa se taj dan zove Tucindan, Foto: Aleksandra Čolić

OBRATITE PAŽNJU

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK U SRBIJI: Morate uraditi jednu stvar, ALI POSTOJI USLOV

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Tucindan, veliki praznik uoči Božića 

Objavljeno: 04.01.2021. 19:50h
  • 7

Pravoslavni hrišćanski vernici širom sveta sutra obeležavaju praznik u narodu čuven kao Tucindan, dan kada se tradiocionalno u srpskim porodicama priprema hrana za Božić i tradicionalno božićno prase.

Na sutrašnji dan, prema narodnim običajima ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, pa se taj dan zove Tucindan. U zavisnosti o mogućnosti i potrebe ukućana zavisi i veličina pečenice.

Nekada se pečenica tukla, ubijala krušicom soli, a kasnije su počeli da je ubijaju ušicama sekire. Ubijeno ili samo ošamućeno prase se kolje i hvata mu se krv koja se meša sa mekinjama ili drugom stočnom hranom, pa se time hrani stoka da bi bila napredna i zdrava.

Negde se pored pečenice, obavezno za Božić kolje kokoška ili pevac i to na kućnom pragu. Kokoš pojedu svi ukućani, a perje se zakopa u mravinjak kako bi bilo perja kao mrava. Prase ili svinjče kolju se u znak prinošenja žrtve višim silama, da bi stoka bila napredna, a petao ili kokoš se kolju za napredak pernate živine.

U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljene na Tucindan ima lekovita svojstva i da je valja stavljati na bolna mesta.

Na Tucindan ne valja tući decu ili da se deca međusobno tuku i svađaju, jer se veruje da će cele godine biti nevaljala i da će dobijati batine, ili biti bolešljiva. Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

(Espreso.rs/Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media