VELIKA TUGA ZA SRBIJU: Preminuo Svetomir Tešmanović
Svetomir Tešmanović, Foto: Kurir/T.Ilić

U 79 GODINI

VELIKA TUGA ZA SRBIJU: Preminuo Svetomir Tešmanović

Bio je član Književnog kluba KUD "Karadžić", Udruženja književnika Srbije i još nekoliko književnih društava

Objavljeno:

Svetomir Tešmanović (1942-2021), novinar, pesnik i muzičar, preminuo je 1. januara u Loznici u 79. godini, a danas je sahranjen na gradskom groblju.

Rođen je u Loznici gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, onda je studirao književnost u Beogradu, a na Institutu za novinarstvo završio školu za tehničkog urednika. Predavao je ruski jezik, da bi 1970. postao novinar u HK "Viskoza" gde je ostao do penzije, a pamte ga po toplim, pitkim reportažama o radnicima tadašnje fabrike od nekoliko hiljada zaposlenih.

Tešmanović je bio neponovljiva ličnost, višedecenijski član, legenda KUD "Karadžić", u kome je prošao kroz mnoštvo sekcija. Napisao je dramu "Posle tri godine", koju je 1971. igralo Pozorište KUD "Karadžić". To je bio prvi dramski tekst člana "Karadžića" koji je uvršten u repertoar Pozorišta, u istoriji dugoj 170 godina.

Bio je član Književnog kluba KUD "Karadžić", Udruženja književnika Srbije i još nekoliko književnih društava. Napisao je dve knjige za decu: "Bajka za Bojanu" i "Slovo o Svetom Savi", kao i zbirke pesama za odrasle, "Nebeski grad" i "Svetlost putuje". Poznat je bio i kao dugogodišnji član lozničke grupe "Vožd", a autor je muzike i teksta za pesmu "Lozničanka" jedne od najlepših posvećenih njegovom rodnom gradu u kome je bio omiljen.

Nedavno je loznička javnost saznala da je Tešmanović 1959. godine formirao prvu lozničku rok grupu koja se zvala "Kristali", a autor je i prve lokalne rok pesme "Na lozničkom gradu". I kada je otišao u penziju rado je poslednjih godina bio viđen učesnik na brojnim susretima pesnika na kojima je svoju poeziju uvek kazivao nadahnuto i nailazio na topao prijem publike.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.