IRENA VUJOVIĆ: Otpad na Limu i Drini je regionalni gorući problem, rešavaćemo ga u saradnji sa susednim državama
Irena Vujović, Foto: Dado Đilas

OGLASILA SE MINISTARKA

IRENA VUJOVIĆ: Otpad na Limu i Drini je regionalni gorući problem, rešavaćemo ga u saradnji sa susednim državama

- Nedopustivo je da nam reke - naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom i protiv toga moramo zajedno da se borimo - rekla je ona 

Objavljeno: 04.01.2021. 10:48h

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem i pozvala nadležne republičke institucije, kao i jedinice lokalne samouprave da se maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema.

Vujovićeva je navela da je odlivanje komunalnog otpada u Drinu i Lim regionalni ekološki problem, koji je Srbija voljna da rešava ali je neophodna saradnja sa susednim državama.

- Nedopustivo je da nam reke - naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom i protiv toga moramo zajedno da se borimo. Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na mapiranju svih divljih deponija koje se nalaze u neposrednoj blizini pomenutih reka, a nedavno smo i zatvorili deponiju Stanjevine u Prijepolju - rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da se ne može govoriti o zdravoj životnoj sredini ukoliko su reke zagađene i preplavljene otpadom.

- Budući da su poslovi koji se odnose na zaštitu voda od zagađivanja u ingerenciji Republičke direkcije za vode, organa uprave u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zamoliću kolege iz resornog ministarstva da se hitno pokrene akcija čišćenja reka. Insistiraćemo i na izmenama određenih zakona kako bismo imali bolji nadzor nad komunalnim otpadom, koji inače treba da vrše inspekcije lokalnih samouprava, koje ovim putem pozivam da rade svoj posao - istakla je Vujović.

Ministarka je dodala da će u najkraćem roku uputiti poziv za saradnju svim relevantnim institucijama u zemlji i regionu, kako bi se pristupilo rešavanju višedecenijskog problema koji se tiče Srbije, ali i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media