NI S OD SNEGA, A OD MARTA... Izašla je detaljna prognoza za narednih 6 MESECI, morate da je pročitate!
Izašla je detaljna prognoza, Foto: Dragana Udovičić

AU!

NI S OD SNEGA, A OD MARTA... Izašla je detaljna prognoza za narednih 6 MESECI, morate da je pročitate!

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka

Objavljeno:

Novogodišnja noć je protekla bez snega, temperature su čak i iznad proseka za ovo doba godine. Svima su čudni praznici bez zimskih čarolija, a kako zima uveliko traje, svi se pitaju hoće li ove sezone uopšte biti snežnog pokrivača.

RHMZ je objavio detaljnu prognozu za narednih šest meseci koja nagoveštava kakvo će vreme biti i do kraja zime, ali i na proleće:

Januar 2021: Blaži i prosečno vlažan januar. Mogući umereni mrazevi u trećoj dekadi januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.5ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.8ºC. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm viđim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 51 mm.

Kisa, Neverme
foto: Zorana Jevtić, Beta Lana Slivar Dominic, Printscreen

Februar 2021: Blaži i malo suvlјi februar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 2.4ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.8ºC. Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 36 mm. Mart 2021: Topliji i prosečno vlažan mart. Moguća pojava slabih ili umerenih mrazeva. Manje padavina, ipak mesečna količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.9ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.3ºC. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

lepo vreme, proleće
foto: Filip Plavčić

April 2021: Topliji i prosečno vlažan april, bez izgleda za pojavu jakih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 10.07ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.1ºC. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

Maj 2021: Malo topliji i malo suvlјi maj. Ipak, srednje majske srednje dnevne temperature i količine padavina zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºC. Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini maja suma padavina iznosiće oko 52 mm.

prolece
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Jun 2021: Prosečno topao i prosečno vlažan jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.5ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9ºC. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

(Espreso.co.rs / RHMZ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.