DA LI SE UČENICI VRAĆAJU U ŠKOLSKE KLUPE NAKON RASPUSTA? Branko Ružić kaže sledeću stvar
Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno, Foto: Profimedia

koronavirus

DA LI SE UČENICI VRAĆAJU U ŠKOLSKE KLUPE NAKON RASPUSTA? Branko Ružić kaže sledeću stvar

Kada su u pitanju predškolske ustanove, Ružić je rekao da se situacija redovno pratila

Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nije realno u ovom trenutku prognozirati kada će se učenici vratiti u školske klupe.

On je dodao i to da će konačnu odluku o tome doneti Krizni štab.

"Epidemiološka situacija se prati intenzivno i svakodnevno, u saradnji sa nadležnim institucijama i organima. U skladu sa promenama situacije preduzimaćemo odgovarajuće mere, a konačnu odluku će, kao i do sada, donositi Krizni štab", rekao je Ružić u novogodišnjem intervjuu.

Naveo je da je ponosan i zahvalan svoj deci i nastavnom i nenastavnom osoblju na, kako ističe, izuzetnoj disciplini i posvećenosti da svako dete dobije adekvatno obrazovanje, a da škole ostanu mesto gde se koronavirus ne širi.

Rekao je da je broj obolelih učenika od koronavirusa bio između 0,4 i 0,5 odsto, dok kod zaposlenih, nastavnog i vannastavnog osoblja, nije prešao pet odsto što je, ističe, dokaz discipline i poštovanja preventivnih mera.

Ministar je rekao da nije bilo značajnijeg broja učenika i nastavnog osoblja koji su kažnjeni zbog nepoštovanja mera i istakao da su svi bili posvećeni i odgovorni u prvom polugodištu, te ocenio da je raniji kalendar raspusta dobra odluka da se sačuvaju svi u vaspitno-obrazovnom sistemu.

Upitan šta je "rak-rana" osnovnog i srednjeg obrazovanja, a šta najveći problem u visokom obrazovanju, Ružić je odgovorio:

"Ne vidim takozvane ''rak-rane'' bilo kog nivoa obrazovanja. Smatram da je to jedan od najvažnijih sistema u svakoj državi, pa i u našoj i da ćemo već započetim reformama svakako unaprediti čitav sistem obrazovanja u Srbiji na način koji će korespondirati sa vrednosnim odrednicama svih modernih država".

Kada su u pitanju predškolske ustanove, Ružić je rekao da se situacija redovno pratila i da ni u jednom momentu vrtići nisu bili pretrpani, te da je broj vaspitača u njima uvek bio dovoljan.

"Poznato je i da se virus kod najmlađih ne zadržava, niti je u toj meri opasan kao kod starijih", rekao je Ružić i ocenio da bi bilo kontraproduktivno zatvoriti vrtiće jer su, dodaje, predškolske ustanove koren vaspitno-obrazovnog procesa, sticanja elementarnih radnih navika i socijalizacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.