ZA VREME PRAZNIKA, POVREDE SU ČESTE! Proverite da li vaša KUĆNA APOTEKA ima sve što treba!
Prvo očistite ranu, pa previjte, Foto: Printscreen/ Youtube

treba znati

ZA VREME PRAZNIKA, POVREDE SU ČESTE! Proverite da li vaša KUĆNA APOTEKA ima sve što treba!

Sve to biće vam veoma korisno tokom promjenljivog vremena i hladnih zimskih meseci

Objavljeno:

Ne dozvolite sebi da za praznike kada su skoro sve apoteke zatvorene ostanete bez medicinskog alkohola, zavoja i antibiotske masti. Jer, u danima kada se opuštamo u krugu porodice i prijatelja, povrede nisu retke.

Srećom, reč je o lakšim opekotinama, posekotinama i poderotinama, pa uz dobru kućnu apoteku one mogu da se saniraju i bez odlaska lekaru.

U slučaju da se posečete, prvo pogledajte ranu da li ima nečistoća ili ostataka stakla, i tek kad ih odstranite isperite ranu pod mlazom tekuće vode, a onda dezinfikujte alkoholom i previjte.

Prvo očistite ranu, pa previjte.

Ako je krvarenje jako, ipak idite kod lekara. Kad je reč o opekotinama, i sami ćete se snaći ako se na opečenom mestu pojave samo crvenilo i bol. Na to mesto stavite čistu pamučnu krpu natopljenu nekim uljem, recimo kantarionovim ili maslinovim, i uklonite je kad umine bol.

Ako ste se opekli tako da je rana duboka, i pritom ne osećate bol, morate kod lekara.

Evo šta bi trebalo da ima svaka kućna apoteka: Osnovni pribor za prvu pomoć (odnosno sve što je potrebno za obradu rana i oštećenja kože) sadržava flastere, sterilne zavoje, univerzalne antiseptike ili druga sredstva za dezinfekciju.

Svaka kućna apoteka bi morala da ima i sredstva za ublažavanje i uklanjanje sezonskih tegoba poput začepljenog nosa, kašlja i povišene temperature, u šta spadaju lekovi za suzbijanje visoke telesne temperature i bolova, sirupi protiv kašlja ili za olakšavanje iskašljavanja, kapi za nos i blage tablete za ublažavanje gušobolje s prirodnim sastojcima. Sve to biće vam veoma korisno tokom promjenljivog vremena i hladnih zimskih meseci. Za smetnje probavnog sistema (nadutost, dijareja, trovanje hranom…) nabavite aktivni medicinski ugalj, a za prevenciju mučnine na putovanjima dobro će doći i tablete za prevenciju. Kako vas ništa ne bi iznenadilo, u vašoj torbici bi bilo dobro da imate tablete protiv bolova, sredstva koja sadrže ibuprofen u slučaju da se pojave prvi simptomi prehlade ili gripa, tablete za grlo, sredstvo za dezinfekciju ruku…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.