POČETAK VAKCINACIJE JE KLJUČAN ZA SRBIJU: Marko Čadež otkriva koliki nas rast očekuje u 2021. godini!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA

POČETAK VAKCINACIJE JE KLJUČAN ZA SRBIJU: Marko Čadež otkriva koliki nas rast očekuje u 2021. godini!

"Veliki je uspeh državne politike što je Srbija, među prvim zemljama, obezbedila početak vakcinacije već krajem godine", ocenio je Čadež

Objavljeno: 12:39h

Optimista sam kada je reč o oporavku privrede u 2021. godini, ali ta privreda više neće biti ista kao ranije, zbog čega ćemo morati da menjamo i poslovne modele i "terapiju" da bismo sačuvali one biznise koji će moći da posluju održivo, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu Tanjugu.

U 2021. godinu Srbija, po rečima predsednika PKS, ulazi spremna, sa dobrim startnim pozicijama, očekivanim rastom od pet do šest odsto prema predviđanjima međunarodnih finansijskih institucija i velikom nadom da će virus što pre biti pod kontrolom.

"Veliki je uspeh državne politike što je Srbija, među prvim zemljama, obezbedila početak vakcinacije već krajem godine", ocenio je Čadež.

To je, kaže, od presudnog značaja i za oporavak ekonomije. "Jer, što pre krenete sa vakcinacijom pre ćete epidemiju staviti pod kontrolu i samim tim obezbediti uslove za normalno poslovanje i privredni rast".

Ekonomski gledano, Srbija, po rečima Čdeža, u 2021. godinu ne ulazi sa lošim rezultatima, startuje sa očuvanom ekonomskom bazom, sa industrijskom proizvodnjom na nivou 2019, čak i malo većom, sa izvozom koji je pao samo četiri - pet odsto, sa oko 2,5 milijarde evra stranih direktnih investicija uloženih tokom pandemije u fabrike sa najnovijom tehnologijom.

"Stižu i dobri signali iz sveta, od rasta berzanskih indeksa i cene bakra, za 25 odsto više nego početkom 2020. godine, do toga da je Azija, pre svega Kina, sačuvala ekonomsku dinamiku što je važno za Evropu kao glavnog izvoznika na kinesko tržište, ali i za Srbiju koja najviše izvozi na tržište EU", objašnjava Čadež.

Predsednik PKS ukazuje da što kriza duže traje i države i privreda, svuda u svetu, moraće da preispitaju i prilagode i pravila poslovanja i terapiju - mere podrške korporativnom sektoru da bi se očuvali oni biznisi koji mogu da prežive i održivo posluju.

"Očekivali smo da će kriza brzo proći i bilo je važno da očuvamo likvidnost privrede. Sada je važno da ne uđemo u krizu solventnosti, da razmišljamo kakvi su nam zakoni o stečaju, da nam se ne dogode masovni stečajevi samo zato što imamo pravila koja su važila u potpuno drugom svetu, da vidimo kakve su nam garantne šeme potrebne kako bismo sada jeftini novac plasirali tamo gde treba, u sektore koji zaista imaju budućnost", naglasio je Čadež.

Ocenio je da će se i Srbija sigurno naći pred velikim stukturnim problemom, kada je reč o tržištu rada i zapošljavanju, jer neki sektori neće moći da se oporave od udara korone.

"Moraćemo da reformišemo službe poput Nacionalne službe za zapošljavanje, da na vreme reaguju kako bismo ljude koji dolaze iz ugroženih sektora osposobili za nove poslove", rekao je Čadež Tanjugu.

Dok će, kaže, sektori, poput ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, morati da pretrpe strukturne promene, logistiku očekuje nagla ekspanzija.

"Možda će biti manje putnika, ali će biti više robe koja cirkuliše i koju smo već navikli da kupujemo online. Taj trend se ne može zaustaviti i moramo ga podržati odgovarajućom infrastrukturom", naveo je Čadež.

Kada je reč o konkretnim merama podrške privredi, predsednik PKS ukazuje da je važno da se u 2021. sa horizontalnih mera namenjenih svima pređe na sektorske usmerene ka najugroženijim delatnostima i malim biznisima, kao i da se nastavi sa jakim garantnim šemama da bi se umanjio rizik investiranja u mala i srednja preduzeća.

"To je ono što Vlada Srbije trenutno radi. Priprema se i veliki program američke razvojne banke DFC, a te mere prepoznale su i podržaće Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka", rekao je Čadež.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.