DR GRUJIČIĆ PITALI KOJU BI VAKCINU PROTIV KORONE NAJPRE PRIMILA: Svojim odgovorom je dosta rekla
Danica Grujičić, Foto: Printscreen

a vi?

DR GRUJIČIĆ PITALI KOJU BI VAKCINU PROTIV KORONE NAJPRE PRIMILA: Svojim odgovorom je dosta rekla

Doktorka kaže da misli da je epidemija počela da se smiruje, a da veliku nadu ulivaju vakcine

Objavljeno: 02.01.2021. 11:49h

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, profesorka Danica Grujičić, kaže za RTS da je veoma dobra stvar da imamo vakcine protiv koronavirusa više proizvođača, pa da svako može da izabere koju hoće da primi. Ističe da bi bilo najlepše kada bismo dobili partnerski odnos sa Rusijom da "Torlak" proizvodi vakcinu po njihovoj licenci. Otkriva i koju bi vakcinu primila.

Doktorka Danica Grujičić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da se nada da su se poštovale mere tokom novogodišnjih praznika.

- Bila sam dežurna u Urgentnom centru u ova poslednja tri dana i bio je haos od četiri popodne 31. decembra do dva ujutru 1. januara. Posle toga su se smirili. Bili su uglavnom traumatizovani pacijenti - rekla je Grujičićeva.

Doktorka kaže da misli da je epidemija počela da se smiruje, a da veliku nadu ulivaju vakcine.

- Srbija je omogućila nabavku više vrsta vakcina. Upravo zbog svih priča koja vakcina valja, onaj ko veruje u tu vakcinu neka je primi. Mislim da je jako dobra stvar da imamo vakcine više proizvođača, pa neka svako izabere koju hoće - navela je Grujičićeva.

Kada bi trebalo primiti vakcinu ako ste preležali koronu?

- Mi koji smo preležali i imamo IGG, ja spadam u njih, treba da sačekamo da onda kada izgubimo ta antitela onda ih dobijemo u vidu vakcine, a sada treba da dobiju one kritične grupe stanovništva - ističe doktorka.

Naglasila je da je vakcinacija najvažnija kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

- Najlepše bi bilo kada bismo dobili partnerski odnos sa Rusima da naš Torlak proizvodi i to je za mene apsolutno primarno - rekla je Grujičićeva.

Bitno da naš Torlak proizvodi vakcine

Na pitanje koju bi vakcinu pre primila rusku ili Torlakovu, Grujičićeva kaže uvek radije Torlakovu jer je naša, ali da je licenca ruska.

- Bitno je da proizvode naši ljudi, da oni stoje iza onoga što su proizveli, jer to daje sigurnost narodu da ako si ti proizeo vakcinu i daješ meni da je vakcina bezbedna - rekla je doktorka.

Ističe da moramo oporaviti Torlak, kao i da je to jedna od najvažnijih stvari u narednim godinama.

- To je jednako važno kao vojska, policija, možda čak i važnije za zdravlje na naše dece – da znate da dajete sigurnu vakcinu. I ne samo ovu vakcinu, Torlak treba da proizvodi sve. Torlak to može, ima kapacitet i samo mu treba pružiti šansu i uložiti u njega - naglasila je Grujičićeva.

Ukazala je da ćemo i pored vakcinacije morati da nosimo maske i držimo masku još neko vreme, posebno u bolnicama i u situacijama kada imate teške bolesnike svi se moraju prodržavati mera higijene.

Vakcina protiv korona virusa

- Ono što je dobro pokazala ova epidemije je da moramo da se kupamo, da peremo kosu, da peremo ruke često, da vodimo računa o ličnoj higijeni. Ono što bi bilo dobro da svaki građanin ove države ima uslove da to svaki dan sprovodi - dodala je doktorka.

Uslovi za lečenje onkoloških pacijenata pripadaju ranom XX veku

Istakla je važnost izgradnje Onkologije 2, jer sadašnji uslovi za lečenje onkoloških pacijenata, kako kaže, pripadaju ranom XX veku.

- Ono što me raduje je podrška Ministarstva koju imamo. Mi smo već predali zahtev za promenu urbanističkog plana. Instutut za onkologiju i radiologiju s obzirom na to da je nekada bio deo Kliničkog centra ne može da se zida na nekoj livadi, on mora da bude uz Klinički centar Srbiji gde se uradi najveći broj onkoloških operacija - rekla je Grujičićeva.

Ističe da se moraju nabaviti najskuplje i najnovije mašine.

- Mi smo siromašna zemlja i ne možemo dozvoloti da nabavljamo staru tehnologiju za koju za dve godine neće biti delova. Mi uvek moramo nabavljati najmodernije mašine - zaključuje Grujičićeva.

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media