KON O KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Ovo očekuje nakon marta! U PITANJU JE VAŽNA PROGNOZA
Dr Predrag Kon, Foto: Printskrin

nema popuštanja mera

KON O KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Ovo očekuje nakon marta! U PITANJU JE VAŽNA PROGNOZA

Deca neće biti vakcinisana jer, kako kaže Kon, ona nisu obuhvaćena ispitivanjima vakcine

Objavljeno:

Kolektivni imunitet na korona virus od oko 60 odsto populacije možemo da očekujemo posle marta, ako uspemo da vakcinišemo 20 odsto stanovništva, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Predrag Kon.

Deca neće biti vakcinisana jer, kako kaže Kon, ona nisu obuhvaćena ispitivanjima vakcine.

"To je pravilo da se na deci primenjuju bilo koji lekovi, pa i vakcine, tek nakon primene na odraslim osobama. Tek kada se pokaže da nema opasnosti za različite grupe odraslih, mogu da se vakcinišu i najmlađi. Bolest kod dece je retko vrlo teška i vrlo retko se fatalno završava, a u uzrastu do 10 godina toga gotovo da i nema", rekao je Kon za Kurir.

Na pitanje da li treba da se uplašimo jer britanski soj sada mnogo napada decu, odgovorio je da prirodni strah, koji izaziva brigu i oprez, svakako postoji, ali ne treba da nas uhvati panika.

"Prvi put od početka SAR-CoV-2 pokazao je novu varijantu i ta mutacija povezana je s većom sposobnošću prenošenja. Tu vest treba ozbiljno prihvatiti. Već smo videli šta se desilo kada su se vesti iz Kine primale bez dovoljno opreza”, naglasio je on.

Kon je rekao da svaka nova varijanta može ponovo da izazove povećanje registracije bolesti, teoretski može da dovode i do ponovnog obolevanja, ali to svakako ne može biti ista bolest kao prvi put.

Kaže da mogu da se vakcinišu i oni koji su imali koronu, ali "pošto je realno da imaju imunitet, ne bi trebalo da se prijavljuju u trenutku kada nemate dovoljno vakcina, oni bi mogli kasnije".

O skidanju maski biće realno da razmišljamo tek u drugoj polovini 2021. godine i to ako se masovno vakcinišemo, smatra Kon i dodaje da je to u slučaju ako ne bude tako velikih izmena virusa da stvara ponovnu bolest, a i treba da budemo 28 dana bez novozaraženih, pa da nema potrebe za bilo kakvom zaštitom.

A ukidanje svih mera, moguće je, smatra Kon, tek kada se potpuno jasno spusti kriva novozaraženih i isprazne sve kovid bolnice, a to će biti kada bude dvocifren broj novozaraženih.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.