BIĆE VESELO OD 18 ČASOVA: Čak 1.800 inspektora i komunalaca večeras će češljati ILEGALNE KORONA ŽURKE
Najteži zadatak od početka pandemije, Foto: Profimedia

KONTROLA

BIĆE VESELO OD 18 ČASOVA: Čak 1.800 inspektora i komunalaca večeras će češljati ILEGALNE KORONA ŽURKE

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja Goran Stamenković ističe da su svi inspektori i komunalni policajci spremni za sve izazove

Objavljeno:

Oko 1.800 komunalnih inspektora i komunalnih policajaca danas i večeras će imati najteži zadatak od početka pandemije Covida 19 - da sve neodgovorne ugostitelje i građane privole da poštuju protivepidemiološke mere: ne puštaju muziku tokom legalnog rada do 18 sati, poštuju ograničenje radnog vremena, fizičku distancu i možda najvažnije ne organizuju novogodišnje žurke i dočeke u naizgled zatvorenim i zaključanim objektima.

Kako se bliži 18 sati i kraj rada ugostiteljskih objekata prema odluci Kriznog štaba, a pogotovo kako se bude primicala ponoć tako će rizična okupljanja, proslave i žurke odnosno prekršaji protivepidemioloških mera biti sve češći.

"Blic" već danima upozorava kako se ilegalno organizuju korona žurke i kako funkcioniše kafansko podzemlje kao najopasnije kriminalne organizacije.

Tako se prilikom organizovanja skupova, proslava sa sve muzikom do kasno u noć obraća pažnja na svaki detalj ne bi li izbegli i najmanju mogućnost da ih inspekcijske, komunalne i policijske službe otkriju u prekršaju.

Da bi se to postiglo zahteva se poverenje i lojalnost kao u mafijaškim klanovima, a na korona žurke se ide bez automobila uz zabranu korišćenja telefona i kamera.

Imajući sve to u vidu, večeras se više nego ikada postavlja pitanje da li ćemo u novogodišnjoj noći biti dovoljno odgovorni da ne svalimo svu odgovornost borbe protiv Covida 19 zdravstvenim radnicima, inspektorima i komunalnim policajcima.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja Goran Stamenković ističe da su svi inspektori i komunalni policajci spremni za sve izazove.

- Pojačan inspekcijski nadzor će se vršiti u popodnevnim i večernjim satima 31.12.2020. godine i 1.1. i 2.1.2021 godine, a fokus kontrole će biti na radnom vremenu svih objekata i događaja i poštovanje protivepidemijskih mera i to: dezobarijera, lična zaštitna oprema zaposlenih, lična zaštitna oprema korisnika, fizička distanca-barijera, dezinfekciona sredstva, korona redar/odgovorno lice za primenu meru i naravno radno vreme – naglašava Stamenković.

Kontrolisaćemo rizične objekte i po dva puta

Nažalost, i pored svih mera Kriznog štaba, upozorenja i punih Covid bolnica i dalje se mogu čuti kako se organizuju takozvane korona žurke po scenariju pravih mafijaških filmova. Zato će inspektorima i komunalnim policajcima biti od izuzetne važnosti informacije o takvim okupljanjima..

-U odnosu na stepena rizika i informacija da li se organizuju proslave i dočeci Nove godine, odabir objekata i događaja će vršiti na nivou jedinica lokalnih samouprava – kaže Stamenković.

Tačno se zna i kako će ko s kim delovati na terenu od nadležnih službi.

-Sanitarni inspektori će nadzor vršiti uz asistenciju policije, dok će turistički inspektori vršiti kontrole uz komunlanu inspekciju/miliciju, kao i ostale republičke inspekcije.. Svi republički inspektori su na raspolaganju i sprovođenju nadzora i to sanitarna, turistička, tržišna, veterinarska, inspektorat za rad, poreska, inspekcija drumskog saobraćaja, komunalna inspekcija/ milicija i MUP. Kada je u pitanju komunalna inspekcija nešto manje od 1000 inspektora je na raspolaganju i oko 800 ostalih inspektora, naravno u skladu sa raspoloživim kapacitetima koju su uslovljeni njihovim zdravstvenim stanjem – objašnjava Stamenković.

Kako kaže, u svim slučajevima nepoštovanja propisanih protivepidemijskih mera će se vršiti pojačan nadzor pa i ponavljanje kontrola u visoko rizičnim objektima.

Kazne od 50.000 do 150.000 dinara

Podsećanja radi, nedavnim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti određene su i preciznije sankcije za kršenje protivepidemioloških mera. Najviše pažnje privukle su novčane kazne u vezi sa zabranom okupljanja više od pet ljudi u zatvorenom prostoru.

Prema tim izmenama, ko organizuje žurku ili slavi slavu sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

Vinovnika ovog prekršaja mogu komunalnoj inspekciji ili komunalnoj miliciji prijaviti i sami građani putem jedinstvenog kontakt centra Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i na telefon 064/8811-405.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 300.000 dinara za pravno lice

50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.