ZATEKLI STE SE U AUTOMOBILU U TOKU ZEMLJOTRESA? Šta bi trebalo, a šta NIKAKO NE SMETE DA URADITE?
Zemljotres, Foto: Printscreen/Youtube

upozorenja

ZATEKLI STE SE U AUTOMOBILU U TOKU ZEMLJOTRESA? Šta bi trebalo, a šta NIKAKO NE SMETE DA URADITE?

Nikako nemojte parkirati ispod mostova i na njima, ispod dalekovoda i drveća te na svim ostalim opasnim mestima

Objavljeno:

Kako smo poslednjih dana mogli da vidimo, potres je nešto što je svakako nemoguće predvideti, ali se ipak za njega donekle možemo pripremiti.

Život ide dalje, a s njime i svakodnevne aktivnosti koje činimo kako bismo vratili koliko-toliko normalan život. To podrazumeva i korišćenje automobila, ali i javnog prevoza i ostalih sastava uličnog i železničkog prometa.

Realnost je da vas potres može pogoditi i dok vozite automobil. Prvo što morate učiniti je da usporite i da pokušate da nađete čistinu gde ćete se sigurno zaustaviti. Dakle, nikako nemojte parkirati ispod mostova i na njima, ispod dalekovoda i drveća te na svim ostalim opasnim mestima. Takođe, ne zaustavljajte se nasred ulice ili pokraj hidranata jer time ugrožavate kasniji prolazak služba za spašavanje.

Nakon što ste se zaustavili, ugasite motor, podignite parkirnu kočnicu i nastavite sediti u automobilu.

Padne li stup s elektroenergetskim kablom na auto pametnije je ostati u autu i pričekati službe za spašavanje. Izađite iz vozila samo u slučaju ako ostanak predstavlja direktan rizik za vaš život i život putnika.

Upalite radio i slušajte uputstva koje se prenose putem radio stanica. Iako je želja za kontaktom prema bližnjima prirodna i očekivana, suzdržite se od razgovora. Mreže će zasigurno biti preopterećene, a postoje važniji kontakti koji moraju biti ostvareni. Naravno, ako ste zarobljeni u automobilu, pokušajte ostvariti kontakt. Ne vičite, jer postoji opasnost da udahnete opasne količine prašine.

Nakon što podrhtavanje stane, izađite iz vozila i proverite stanje ostalih putnika, a potom i samog vozila. Ne vozite sve dok ne prođu hitne službe i očiste put. Neretko je sigurnije ostati gde ste se našli nego nastaviti vožnju.

Nakon glavnog potresa se redovito događa niz manjih podrhtavanja. Međutim, i ona su dovoljna da nešto padne s oštećenih objekata. Stoga, vozite izuzetno oprezno i izbegavajte mostove i bilo kakve nadzemne prelaze. Moguće je da su oštećeni iako se to odmah ne vidi. Takođe, ukoliko vozite brdovitim krajem, pripazite na odrone. Nikako ne vozite preko energetskih kablova.

Takođe, pripazite na ostale učesnike u saobraćaju. Postoji opasnost od vozača koji usled stresa voze neoprezno ne poštujući neka osnovna pravila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.