SPUTNJIK V STIGAO NA TORLAK! Đerlek: Mislim da smo jedina zemlja u Evropi koja ima 2 vakcine različitog proizvođača
Stiže vakcina, Foto: Printscreen Tanjug

VAŽAN DAN

SPUTNJIK V STIGAO NA TORLAK! Đerlek: Mislim da smo jedina zemlja u Evropi koja ima 2 vakcine različitog proizvođača

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju

Objavljeno: 12:26h

Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V stiže danas u Srbiju.

Prvih 5.000 doza biće dopremljeno na Institut "Torlak".

Sputnik
foto: Tanjug Printscreen

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine.

U Srbiji je 24. decembra počela vakcinacija protiv korona virusa vakcinom kompanija Fajezer i Biontek.

Drzavni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je država pokazala veliku odgovornost prema zdravlju građana i ispunjeno je ono što je obećano.

- Na kraju smo 2020 godine, teške godine gde smo vodili i vodimo borbu protiv opakog virusa. Na kraju imamo lepe vesti i još jedan lep i značajan dan za Srbiju i njene građane. Mislim da smo jedina zemla u Evropi a možda i u svetu koja ima dve vakcine različitog proizvođača i dejstva. Fajzerova koja se već upotrebljava i danas smo 2.400 doza Sputnjikove vakcine. Ono što je zajedničko i bitno za obe jeste da su izuzetno kvalitetne i bezbedne. Imamo dva jaka aduta, dve vakcine da se mnogo ozbiljnije suprotstavimo kovidu i da završimo priču sa epidemijom, da normalno živimo.

On je apelovao na sve i istakao da je vakcina jedino sredstvo koje nam može pomoći i da se odazovete masovnoj vakcinaciji kako bi pobedili kovid 19.

- Fajzerove vakcine, 4. januara je najava da će doći kontigent koji će se dopremati na nedeljnom nivou po 20.000 hiljada. Što se tiče Sputnjika V i za dan dva se očekuje dozvola i sertifikat za upotrebu. Dozvola koju će izdati ALIMS će omogućiti i da dobijemo znatno veće količine. Nadamo se da u drugoj polovini januara možemo početi masivniju vakcinaciju - rekao je on.

Dodao je i da se očekuje kineska vakcina, ali da nema tačnih informacija kada će stići.

- Bitno je da su sve besplatne, ne bih želeo da se širi priča koja je kvalitetnija i bolja, može se birati ali u zavisnosti šta imamo na lageru- zaključio je dr Đerlek.

Mirsad Đerlek
foto: Printscreen Tanjug

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.