DRAMA U SMETOVIMA NA ZLATIBORU: Izgubljeni zavejani RUSI, nisu znali šta ih je SNAŠLO! SPAŠENO ŠEST OSOBA!
Nauk svima koji kreću na put, Foto: Profimedia

UPLAŠENI

DRAMA U SMETOVIMA NA ZLATIBORU: Izgubljeni zavejani RUSI, nisu znali šta ih je SNAŠLO! SPAŠENO ŠEST OSOBA!

Bacetić dodaje da im je kad su skrenuli na zavejani put bilo jasno koliko su se izgubljeni Rusi mučili, videli su kolotrag njihovog vozila

Objavljeno:

Prava drama odvijala se u nedelju uveče na Zlatiboru, gde su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, iz zavejane planine, evakuisali šest ruskih državljana među kojima je bilo i dvoje dece.

Prvo smo evakuisali žene i decu, svi su bili uplašeni, iako su u svojoj zemlji navikli na zimske uslove, nije im bilo svejedno. Ova priča je dobar nauk svima koji kreću na put - ne polazite bez zimske opreme, posebno u planinu, rekao je Ivan Bacetić, jedan od spasilaca koji je iz zlatiborskih smetova izvlačio zalutale državljane Rusije.

Prava drama u smetovima – spaseno šestoro ruskih državljana

Kako se saznaje, od komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Užice Ivana Bacetića, koji je učestovao u akciji spasavanja, Rusi su krenuli put Crne Gore, ali ih je prevarila navigacija. Umesto ka Žabljaku, skrenuli su na lokalni seoski put i zaglavili se u dubokom snegu.

"Dobili smo dojavu u 21:13 od ruske ambasade da su u mestu Stublo, nedaleko od Zlatibora, na putu prema manastiru Uvac zavejane navodno četiri osobe, u nekom automobilu. Međutim, kad smo proverili, izvukli malo više informacija od tog čoveka koji je pozvao vatrogasce iz ambasade Rusije. Shvatili smo da je reč o malo većem kombiju, da u njemu nisu četiri osobe, već toliko odraslih i dvoje dece, jedno baš malo i jedno koje ima 10 godina", rekao je Bacetić.

Osam spasilaca u akciji

On dodaje da se odmah po dojavi u Stublo uputila vatrogasno - spasilačka ekipa iz Čajetine, ali i deo vatrogasne jedinice iz Užica, ukupno osam vatrogasaca sa četiri vozila. Bilo im je jasno da u to doba putnici sigurno nisu krenuli da obiđu manastir Uvac, već da su zalutali na pogrešnu stranu, na neprohodan, zavejan put.

"Odmah smo evakuisali decu i žene, odvezli smo ih do zlatiborske benzinske stanice, a ta dva momka su ostala sa nama gore da nam pomognu da izvučemo vozilo. Nije bilo prijatno, duvao je jak vetar, temperatura je bila u minusu. Nije bilo lako, putni pravac do Tornika je pročišćen, ali od Tornika prema Stublu je seoski uzak put. To održavaju ljudi iz sela, prošli su svojim mašinama, ali je ubrzo ponovo bio prekriven snegom".

Četiri sata agonije u snegu

Bacetić dodaje da im je kad su skrenuli na zavejani put bilo jasno koliko su se izgubljeni Rusi mučili, videli su kolotrag njihovog vozila. Kasnije su saznali da su putnici gotovo četiri sata pokušavali da se vrate, da se izvuku, ali bezuspešno.

"Bili su prilično uplašeni, iako su u svojoj zemlji navikli na zimske uslove, nije im bilo svejedno. Nekako smo se sporazumeli, momci nisu znali ni reč srpskog, ali eto, malo srpski, malo ruski, malo engleski, nije bio problem, sporazumeli smo se. Dobro su i reagovali, vozilo je radilo, bilo je uključeno grejanje, zbog dece, da se ne bi smrzli".

Bacetić kaže da su zalutali putnici iz Rusije iznajmili automobil u Beogradu i da je to moglo skupo da ih košta.

"Da je vozilo bilo rusko, ovo se ne bi dogodilo", kaže u šali i dodaje "ova priča je dobar nauk svima koji kreću na put u zimskim uslovima".

On apeluje na sve koji kreću na put, a čekaju nas praznici, da dobro provere informacije o stanju na putevima i da nigde ne kreću bez zimske opreme, guma i lanaca, a posebno ne u planinu.

Srećan kraj uz kafu

"Kad smo završili akciju spasavanja, našli smo se na toj zlatiborskoj benzinskoj stanici, gde su čekali žene i deca. Popili smo i kafu, da se oni malo zagreju, da se opuste.

Promenila se atmosfera, malo su bolje bili raspoloženi, nasmejani, pa smo napravili i par fotografija za uspomenu. Sipali su gorivo i odmah krenuli put Crne Gore", kaže Bacetić.

On dodaje da je odmah posle evakuacije angažovana mašina da pročisti put do manastira Uvac.

"Odmah smo digli sve na noge, ako slučajno neko bude, ne daj Bože, krenuo pogrešnim putem, da ne doživi to što su ovi Rusi doživeli sinoć".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.