EPS nastavlja sa „zelenim“ ulaganjima
Mlin, Foto: Privatna arhiva

Velika gradilišta „Elektroprivrede Srbije“

EPS nastavlja sa „zelenim“ ulaganjima

Milorad Grčić, v d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, ističe da će postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljšati energetsku stabilnost u zemlji

Objavljeno:

Mnogi poslovi prilagodili su se novim pravilima života i rada koje je nametnula epidemija korona virusa. Napredak investicionih projekata u „Elektroprivredi Srbije“ i sve veći broj otvorenih gradilišta za nova postrojenja EPS-a ukazuju da uprkos svemu nema zastoja u radu najveće energetske kompanije u Srbiji. Nastavljeni su svi započeti projekti, a kreću i nova ulaganja.

Početkom decembra postavljen je kamen temeljac za postrojenje za odusumporavanje u EPS-ovoj termoelektrani „Nikola Tesla B“. To će biti treće postrojenje EPS kojim će se značajno unaprediti zaštita životne sredine i za oko 20 puta smanjiti emisije sumpor-dioksida.

Milorad Grčić, v d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, ističe da će postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljšati energetsku stabilnost u zemlji.

- Vrednost izgradnje postrojenja u TENT B je 210 miliona evra, a ponosni smo što će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi. To je veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane. Ovakvi projekti garantuju budućnost termoelektrana u Srbiji i energetsku stabilnost – rekao je Grčić.

Gradilište
Gradilištefoto: Privatna arhiva

Termoelektrane TENT A i TENT B u Obrenovcu proizvode više od 50 odsto električne energije u Srbiji. Projekat odsumporavanja u TENT B smanjiće nivo emisija sumpor-dioksida sa sadašnjih 80.000 tona godišnje, na 4.500 tona, što je oko 20 puta manje. Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja predviđen je za mart 2024. godine. Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 miligrama po kubnom metru smanjuje se na ispod 10 miligrama po kubnom metru. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Smanjenje emisija sumpor-dioksida i dodatno smanjene praškastih materija donose sistemi za odsumporavanje dimnih gasova. To su najskuplji i tehnički najsloženiji projekti.

EPS je završio izgradnju takvog postrojenja u TE „Kostolac B“ i garancijska merenja su pokazala da su emisije SO2 znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru. Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata. Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TE „Kostolac A“ i novi blok „Kostolac B3“ čija izgradnja je u toku.

O tome koliko su ovi projekti kompleksni govori i podatak da uvođenje sistema za odsumporavanje na četiri bloka TENT A, uklјučuje izgradnju čak 42 objekta. Projekti odsumporavanja na lokacijama EPS-ovih termo kapaciteta koji se realizuju ili su u planu, ujedno su i najveće pojedinačne ekološke investicije u Srbiji.

Za budućnost

Projekti odsumporavanja i drugih mera za smanjenje emisija u vazduh garantuju trajnost i opstanak termoelektrana i celog energetskog sistema Srbije jer obezbeđuju savremeni način rada termo postrojenja u kojima se proizvodi oko 70 odsto srpske električne energije. Za građane i privredu je važan i ekonomski aspekt ovakvih projekata, jer se njihovom realizacijom obezbeđuje budućnost EPS-a, a time i sigurnost i stabilnost našeg energetskog sistema.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.