NAJPAMETNIJA ZGRADA U NOVOM SADU JE MNOGO VAŽNA ZA GRAD, I CELU SRBIJU: Svetsko, a naše! (FOTO)
Foto: Ustupljene fotografije

NOVI SAD 2020. - NOSILAC RAZVOJA

NAJPAMETNIJA ZGRADA U NOVOM SADU JE MNOGO VAŽNA ZA GRAD, I CELU SRBIJU: Svetsko, a naše! (FOTO)

Projekat je od izuzetnog značaja za razvoj obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija, kao i Univerziteta Novi Sad, i društvo u celini

Objavljeno: 10:15h

Zajedničkim projektom Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade uz podršku Grada Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka izgrađen je Naučno-tehnološki park u Novom Sadu.

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka deo je projekta Istraživanje i razvoj.

U januaru 2020. godine je zvanično i otvoren ovaj savremen objekat ukupne površine oko 30.000 kvadratnih metara.

Na 10.000 kvadratnih metara će 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad. Reč je o pametnoj i zelenoj zgradi, koja ima višestruki značaj - pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i start-ur projekata.

Projekat je od izuzetnog značaja za razvoj obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija, kao i Univerziteta Novi Sad, i društvo u celini.

Inače, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije opredelila je sredstva u iznosu od 389,5 miliona dinara za kompletno infrastrukturno opremanje ovog lokaliteta.

saobraćajnica novi sad
foto: Ustupljena forografija

Nakon izgradnje objekta Naučno-tehnološkog parka, očekuje se povećanje obima saobraćaja u ovom delu Kampusa, tako da je potrebno izgraditi sve planom predviđene sadržaje u regulaciji saobraćajnica. Da bi se obezbedili svi preduslovi za njegovo funkcionisanje, predmetni lokalitet je bilo potrebno opremiti neophodnom infrastrukturom i izgraditi obodne saobraćajnice kojima se omogućava pristup kompleksu. Tako je tokom 2019. godine završena 1. faza infrastrukturnog opremanja ispred glavnog ulaza u objekat Naučno-tehnološkog parka. Za sve aktivnosti koje su preduzete u projektnoj fazi i fazi izvođenja radova, do sada je ukupno uloženo 109,5 miliona dinara.

Izgradnja kružne raskrsnice Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem predstavlja 2. fazu, procenjena vrednost radova iznosi 280 miliona dinara.

1 / 4 Foto: Ustupljene fotografije

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.