U NOVOM SADU UREĐUJU SE "URBANI DŽEPOVI": Na ove dve lokacije će svi da hrle, privlačiće i turiste! (FOTO)
Foto: Aleksandra Čolić

NOVI SAD 2020. - NOSILAC RAZVOJA

U NOVOM SADU UREĐUJU SE "URBANI DŽEPOVI": Na ove dve lokacije će svi da hrle, privlačiće i turiste! (FOTO)

Uređenja ovih celina značajno će doprineti atraktivnosti i povećanju broja turističkih poseta

Objavljeno:

Prvi urbani džepovi se prave na Detelinari i Kovilju!

Novi Sad, naime, finansira uređenje prva dva urbana džepa u okviru projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" osmišljenog kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koja ima za cilj da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad je razvio svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na: osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Grad Novi Sad – Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je u periodu od 2018. do 2021. godine opredelila sredstva za realizaciju investicionih aktivnosti predviđenih projektom Evropska prestonica kulture u ukupnom iznosu od 768,8 miliona dinara.

Radovi na uređenju mikrolokacije Detelinara završeni su 24. decembra 2020. godine, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je obezbedila sredstva u iznosu od 38,8 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

U okviru projekta Evropska prestonica kulture 2021. Grad Novi Sad je realizovao izgradnju objekta „Megastrukture“ na Detelinari – objekat se sastoji iz tri funkcionalne celine: konstrukcije „megastrukture“ spratnosti VP+1; dečijeg igrališta u produžetku i vertikalnog vrta, koji natkriva oba sadržaja te sve povezano u funkcionalnu celinu u samom parteru koje je opremljeno savremenim urbanim mobilijarom („relax“ ležaljke, klupe i korpe), sa funkcionalnom javnom rasvetom, u parteru i na objektu „megastrukture“. Dečije igralište spada u kategoriju „nestandardnih DI“, savremene generacije koga karakterišu drveni konstruktivni elementi, transparentna obloga zidova (mreža) kao i zatvoreni tobogan koji je pristupačan sa najviše etaže.

1 / 10 Foto: Ustupljene fotografije

Multifunkcionalnost prostora će biti omogućena mogućnošću emitovanja video projekcija sa „zidnog platna“ megastrukture u prostor partera - organizaciji raznih kulturnih događaja u datom prostoru i generalnim konceptom koji podrazumeva „podizanje“ zelene parterne površine u vertikalu, kroz vertikalni vrt, čime će ovaj deo grada dobiti značajno veću „zelenu površinu“.

Urbani džep - Kovilj

Mikrolokacija Kovilj projektom predviđa parterno uređenje trga koji se sastoji iz četiri potceline: Trg oslobođenja, centralni park, parking - “drive-through“ pijaca i popločan plato. Javni prostor osmišljen je tako da bude bezbedan i bez arhitektonskih barijera, kako bi se obezbedio lak i siguran pristup svim korisnicima.

Vrednost radova iznosi 55,2 miliona dinara, a investicija zajednički finansira iz sredstava Ministarstsva privrede Republike Srbije i Grada Novog Sada.

1 / 11 Foto: Ustupljene fotografije

Realizacija projekta obuhvata radove na uređenju platoa ispred gradske bibliotekte, uređenje pešačkih staza, izgradnju novih parking mesta, popločavanje rekonstruisane saobraćajnice kamenim kockama, novu javnu rasvetu, uređenje zelenih površina, postavljanje urbanog mobilijara i postavljanje novih pijačnih tezgi. Centralno mesto zauzima skulptura “Rodina gnezda” – simbola naselja Kovilj.

Ulaganje u uređenje prostorne celine u naselju Kovilj značajno će doprineti atraktivnosti ovog naselja i povećanju broja turističkih poseta, stvarajući preduslove za kretanje ljudi i novca kao osnov privrednog razvoja, čime je trajno obezbeđena održivost sadašnjeg ulaganja.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.