NEMA MESTA U PANČEVU KOJE NIJE POKRIVENO VETROZAŠTITNIM POJASEVIMA: Za pet godina posađeno oko 40.000 SADNICA!
Za pet godina posađeno čak 40.000 sadnica, Foto: Privatna arhiva

PRIORITET GRADA

NEMA MESTA U PANČEVU KOJE NIJE POKRIVENO VETROZAŠTITNIM POJASEVIMA: Za pet godina posađeno oko 40.000 SADNICA!

Posao je poveren JKP “Zelenilu“ koje radi prema planu koji je uradio Šumarski Fakultet Univerziteta u Beogradu

Objavljeno: 16:08h

Prioritet grada Pančeva je podizanje procenta pošumljenosti, jer se zna da je pošumljenost Vojvodine svega 6%, dok je pošumljenost u Evropi oko 16%. Grad Pančevo je na vreme prepoznao problem i poslednjih godina iz budžeta izdvaja deset miliona dinara za podizanje novih i održavanje postojećih vetrozaštitnih pojaseva. Novac opredeljen za vetrozaštitne pojaseve pravdamo Ministarstvu poljoprivrede. Osim ovih sredstava, redovno konkurišemo na konkursima i prošle godine dobili smo dodatnih pet miliona dinara na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine.

Posao je poveren JKP “Zelenilu“ koje radi prema planu koji je uradio Šumarski Fakultet Univerziteta u Beogradu, podnose izveštaj o izvršenim radovima, u Gradskoj Uravi formirana je komisija za priznavanje radova na vetrozaštitnim pojasevima i na taj način se ceo posao realizuje. Od sadnog materijala sadi se sibirski brest, topola i vrste predviđene projektom. Posađeno je oko 40.000 sadnica. Osim redovne sadnje, veliki je značaj održavanja postojećih, popunama (zamenom) i košenjem površina oko mladih zasada u toku prvih godina.

Pančevo, Vetrozaštitni pojas
foto: Privatna arhiva

Svrha vetrozaštitnih pojaseva u južnom Banatu ima pre svega zaštini karakter, stoga su oni od izuzetnog značaja za poljoprivredu. Osim što štite odnošenje najplodnijeg dela zemljišta - humusa, gde se ujedno odnose i azot, fosfor, kalijum i ostali mikroelementi koji su od presudnog značaja za kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, mnoge studije ukazuju da jačina vetra na oranicama utiče na promenu mikroklime jer se smanjenjem vetra smanjuje i isparavanje zemljišta, a realtivna vlažnost vazduha se povećava do 15%. Do sada su vetrozaštitni pojasevi na teritoriji grada Pančeva podignuti duž svih većih atarskih puteva ,gde su po projektu bile dozvoljene sadnje. Posao podizanja vetrozaštitnih pojaseva je veoma kompleksan i zahteva dugoročno planiranje i sprovođenje mera. U zavisnosti od konfiguracije terena sadi se dvored, trored, čak i petored na pojednim lokacijama. Sadnja je dvostrana gde god je to moguće, problem predstavljaju optički kablovi, plinske instalacije i td. Nastojimo da budemo odgovorni i pravimo planove za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i za naredne godine, jer to je ono što je vidljivo i ostaje za naše buduće generacije.

Vladislava Maksimović, većnik za poljoprivredu, kaže da se sve radi po planu.

Grad već više godina izdvaja tih deset miliona dinara za vetrozaštitne pojaseve. Posao je poveren JKP ,,Zelenilu'', oni rade te kompletne radove. Za ovih pet godina je posađeno oko 40.000 sadnica. Radi se po planu. To su sredstva koja se pravdaju Ministarstvu poljoprivrede.

Maksimović kaže da je ovo do sada dalo rezultate i da nema mesta u Pančevu koje nije pokriveno vetrozaštitnim pojasevima.

Planovi su da se rade neki novi, uvek ima nekih novih atarskih puteva koji još uvek nisu pokriveni. Sad u toku zime, kad je ovako malo stala poljoprivreda, dobićemo teren, pa i na našu neku inicijativu planiramo da se rade neki novi pojasevi i da se rade popune postojećih, zato što prošle godine je bilo požara i dosta je sadnica na određenim putnim pravcima stradalo.

Tako da ,,Zelenilo'' radi popune. Ili na primer, dese se krađe, sećam se, pre tri godine ka Dolovu smo radili kompletnu zamenu.

Grad Pančevo
foto: Grad Pančevo

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.