SVE ŠTO SMO DO SADA MISLILI O KORONI VIŠE NIJE! Ovo je rekao veliki anesteziolog poslušajte dobro njegove reči
Oporavak ljudi na kiseoiku, Foto: printscreen

dr lađević!

SVE ŠTO SMO DO SADA MISLILI O KORONI VIŠE NIJE! Ovo je rekao veliki anesteziolog poslušajte dobro njegove reči

Kod korone je najbitnije da se javite na vreme. Prof. dr Nebojša Lađević, anesteziolog iz Kliničkog centra Srbije, objašnjava da se često dešava da se pacijenti ne jave na vreme. Doktor razbija i strah od respiratora i kaže da nije istina da oni štete plućima

Objavljeno:

Prof. dr Nebojša Lađević, anesteziolog iz Kliničkog centra Srbije navodi za RTS da su kliničke slike najteže obolelih pacijenata iste kao i u prvom i u drugom talasu korone, s tim što je broj obolelih znatno viši, te je i više njih na respiratorima. Zabluda je da veliku većinu pacijenata čine muškarci, odnos prema obolelim ženama je zapravo 55:45 u korist ovih prvih.

Najmlađi pacijeti na respiratoru su imali manje od 20 godina, a potpuno su se bez posledica oporavljali i oni koji su imali preko 88 ili 90 godina.

Korak po korak

- Oporavak zavisi od toga kada se pacijent javio na prvi pregled u bolnicu. Mnogi, pa čak i lekari i zdravstveni radnici dolaze u poodmakloj fazi, a kada se tome dodaju i pridružene bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, hipertenzije, onda stvari mogu znatno da se iskomplikuju - kaže prof. dr Nebojša Lađević i opominje da se treba javiti na pojavu prvih simptoma.

- Kada se dođe sa izuzteno pogoršanim laboratorijskim analizama, pacijent odmah ide na respirator. U blažim slučajevima primenjujemo nazalni kiseonik (takozvane cevčice koje su poput brkova), a ako to ne pomogne primenjuje se "haj flou" aparat koji u pluća ubrizgava i do 70 litara kisenika u minuti, i to veće koncentracije. Sledeća stepenica je neinvanzivna mehanička ventilacija, maska koja je hermetički prislonjena uz lice za još veći pritisak i protok kiseonika - objašnjava prof. dr Lađević.

Ne oštećuje pluća

Kada ni to ne pomogne primenjuje se intubacija, krajnja potpuna mehanička ventilacija, a zabluda je da ova procedura, odnosno respirator trajno oštećuje pluća.

- Niko nije dospeo do respiratora, a da mu pluća već nisu bila oštećena, bilo zbog kovida, bilo zbog neke prethodne bolesti ili stanja. Dakle, respirator ne da ne oštećuje, već je poslednja mera u spašavanju života onih koji već imaju oštećenje. Dešavalo se da se uspešno oporave i oni koji su bili i do 45 ili 50 dana na potpunoj mehaničkoj ventilaciji, što je onda zadovoljstvo za celu ekipu - naglašava prof. dr Lađević.

Šansa da preživite respirator je 50: 50, što je i svetski prosek, a stalnom promenom položaja (dobrim se pokazalo ležanje na stomaku) može da se poboljša ventilacija pluća, što važi i za sve obolele koji su kod kuće.

- Uspeh lečenja zavisi od toga kada ste je javili. Ako ste došli kasnije, u poodomakloj fazi, uspeh je nekih 10 odsto, a ako se dođe na vreme i potom eventualno nastupe komlikacije, onda je i velika korist od mehaničke ventilacije. Dakle, vraćamo se na početak, a to je - javite se na vreme - opominje anesteziolog i dodaje da nema čarobnog štapića kada je reč o oporavku. Kako se postepeno povećavao intenzitet mehaničke ventilacije, tako se postepeno i smanjuje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.