MURAL SA LIKOM BETOVENA OSVANUO NA SPRSKOJ ŠKOLI! Nacrtala ga je jedna mala devojčica (FOTO)
Osvanuo mural, Foto: Facebook

đaci ne spavaju

MURAL SA LIKOM BETOVENA OSVANUO NA SPRSKOJ ŠKOLI! Nacrtala ga je jedna mala devojčica (FOTO)

Godišnjica rođenja Ludviga Van Betovena, bila je inspiracija učenicima i profesorima laćaračke škole

Objavljeno: 16:19h

Mural sa likom Ludviga Van Betovena naslikan je u Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku, povodom obeležavanja 250. godišnjice rođenja poznatog kompozitora. Ovim povodom organizovan je i likovni konkurs "Betoven u svetu nota" za učenike od 5. do 8. razreda ove škole.

Godišnjica rođenja Ludviga Van Betovena, bila je inspiracija učenicima i profesorima laćaračke škole da osmisle ovu manifestaciju i naslikaju likovne radove ali i da ukrase hol na originalan način. Ludvig Van Betoven rođen je 16. ili 17. decembra, pre 250 godina, poznat nemački kompozitor, pre nego što je ogluveo bio je i diringent i izuzetno originalan pijanista. Smatraju ga jednim od najvećih kompozitora svih vremena, od poznatih dela izdvajaju se V, VI i IX simfonija, Za Elizu, Patetična i Mesečeva sonata, Apasionata.

Mirjana Krsmanović Mirnić učiteljica rekla je da su povodom Betovenovog rođendana, organizovali niz aktivnosti: „U okviru konkursa koje smo raspisali, dobili smo predivne radove. Mlađi učenici su slikali svoju biblioteku iz mašte, u vidu kućice, koja je simbol ljubavi, zajedništva i porodice. Takvu jednu kućicu dobili smo na poklon od naše donatorke, Olivere Olje Jelkić. Oni stariji, slikali su na temu „Betoven među notama. Naš zajednički kreativni tim čine nastavnica likovnog Ljubica Žunić, Jelena Voljanek Sekulić, učiteljica Ružica Vladisavljević, a posebnu pohvalu zaslužuje učenica osmog razreda Malena Almažan, koja je i tvorac Betovenovog lika u holu naše škole”.

Učenici od prvog do četvrtog razreda slali su radove o temi „Moja mala slobodna biblioteka”, dok su učenici od petog do osmog razreda slikali o temi „Betoven među notama”. Učenicima, autorima najlepših radovh nagrade je uručila gošća, književnica Olivera Olja Jelkić, autorka romana „Ludvig”, koji je katalogizovan u Betovenovom muzeju u Bonu pre dve godine.

1 / 6 Foto: Facebook

- Ovde sam zbog toga što je pre 250 godina rođen veliki kompozitor Ludvig Van Betoven. Odlučili smo da obeležimo njegov rođendan i kažemo mu da bude srećan među zvezdama, gde se nalazi i gde mu je mesto. Drago mi je što je njegov rođendan obeležen u osnovnoj školi u Laćarku, jer sam i ja pre nekih pola veka završila ovu školu. Drago mi je i zbog toga što ovde ima dosta vrednih nastavnika i dosta talentovane dece. Videla sam da rade murale i predložila im da uradimo mural Betovena. Oni su to prihvatili, i to su učinile vredne profesorke i talentovana deca. Prosto je neverovatno koliko ovde ima talentovane dece. Ovo je zaista iznad mog očekivanja i morali smo da dodelimo više nagrada od prve tri”, rekla je Olivera Jelkić.

Na konkursu za mlađe učenike, prvo mesto je osvojio Ognjen Guslov, drugo mesto je pripalo Sari Teodosić, dok je treću nagradu osvojila Maja Perić. Među starijim učenicima, najbolja je bila Malena Almažan, drugo mesto pripalo je Marku Periću, a treću nagradu osvojio je Antonije Maštrapović.

Učenica Malena Almažan, pobednica konkursa, naslikala je mural ovog kompozitora upravo u holu škole. Rekla je: „Veoma sam zadovoljna osvojenom nagradom, uživala sam dok sam oslikavala mural. Da Betovenov lik osvane u holu škole bilo je potrebno 11 sati, a oslikan je vodenim bojama.”

Mural sa likom Betovena od danas će krasiti školu u Laćaraku, podsetiće sve đake na upornost i originalnost ovog muzičkog genija koje je uprkos tome što nije čuo, komponovao neka od najpoznatijih dela svih vremena.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.