SINIŠA MALI OTKRIO KOJA KOMPANIJA JE UPLATILA 159 MILIONA EVRA POREZA U BUDŽET SRBIJE: Možete li da pogodite?
Siniša Mali - ministar finansija, Foto: Tanjug

PONOVO SE OGLASIO

SINIŠA MALI OTKRIO KOJA KOMPANIJA JE UPLATILA 159 MILIONA EVRA POREZA U BUDŽET SRBIJE: Možete li da pogodite?

- Vlada Srbije prema tako velikim kompanijama, kao što je Koka-Kola, ima veliku obavezu da odigra pametnu ulogu koja bi trebalo da podrži taj rast i razvoj - rekao je Mali.

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je kompanija "Koka-Kola" tokom prošle godine u srpski budžet uplatila 159 miliona evra poreskih prihoda i istakao da tako velike brojke, ne samo te, već i ostalih kompanija, obavezuju državu da podrži njihov rast i razvoj.

Na onlajn skupu "Partnerstvo za budućnost", povodom predstavljanja četvrte studije "Društveno-ekonomski uticaj Koka-Kola sistema u Srbiji", Mali je čestitao zaposlenima i rukovodstvu te kompanije na rezultatima koje ostvaruju i velikim ciframa koje uplaćuju u srpski budžet, ali i na akvizicji kompanije "Bambi", koja je, ističe, važan brend za Srbiju.

- Vlada Srbije prema tako velikim kompanijama, kao što je Koka-Kola, ima veliku obavezu da odigra pametnu ulogu koja bi trebalo da podrži taj rast i razvoj - rekao je Mali.

Istakao je da je godina za nama bila izazovna i teška, jer se vodila na dva fronta - očuvanje zdravlja nacije i očuvanje ekonomije.

Mali je kazao da "Koka-Kola" nije iskoristila mere iz ekonomskog paketa pomoći i dodao da se to i očekivalo od tako velikog sistema koji je pokazao da je otporan na krizu.

Podsetio je da je država pomogla privredi i građanima u vreme pandemije sa 700 milijardi dinara, što je 13 odsto BDP-a i istakao da je to prvi put u istoriji da je država preuzela najveći teret krize na sebe kako bi pomogla onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su mikro, mala i srednja preduzeća.

Te mere, navodi, bile su moguće zbog ranije sprovedenih reformi, zdravih finansija, uz podsećanje da je Srbija četiri godine za redom imala suficit u budžetu, nivo javnog duga ispod 60 odsto i stabilnu inflaciju.

Istakao je da su te mere doprinele da se sačuva nivo zaposlenosti, dodajući da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu (7,4 odsto) čak bila niža od stope u prvom kvartalu (9 odsto), pre početka pandemije.

Mali je rekao da će Srbija imati i najmanji pad BDP-a u Evropi, što je, kaže, rezultat odgovorne politike koja je brzo odgovorila na krizu izazvanu koronom.

"To je veoma važno za Koka-Kolu i za sve druge velike kompanije, da na pravi način reagujemo na krizu i da smo spremni da minimiziramo negativne posledice koje su izazvane kovidom", podvukao je Mali.

Podsetio je da je nedavno u srpskom parlamentu odbranjen budžet za 2021. godinu koji, ističe, posvećen daljem rastu i razvoju ekonomije ulaganjem u kapitalne investicije, ali i povećanju tražnje, odnosno rastom plata i penzija.

Naveo je da je budžetom za narednu godinu izdvojeno 330 milijardi dinara za kapitalne investcije, odnosno za ulaganje u infrastrukturu, industrijske parkove, vodovod i kanalizaciju...

Uveren je da će ulaganje u kapitalne investicije uticati i na privlačenje domaćih i stranih direktnih investicija.

Ministar je dodao da će Srbija do kraja godine imati 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je, kaže, 60 odsto od ukupnih investicija koje dolaze u region Zapadnog Balkana.

Podseća da je juče u Inđiji postavljen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike guma "Tojo tajer" i naveo da je vrednost samo te investicije 382 miliona evra.

"Očekujemo još veći priliv stranih direktnih investicija i u narednom periodu. Nijedan investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju i to pokazuje koliko smo bili uspešni", naglasio je Mali.

Pored visokog iznosa za kapitalne investicije, Mali ističe da je plan za narednu godinu da se održi i nivo tražnje, zbog toga će, kaže, od 1. januara biti povećane penzije za 5,9 odsto, plate, minimalna zarada.

Sledeće godine, dodaje, biće smanjeno opterećenje na zarade za 0,6 odsto.

"Dajemo mogućnost da i tražnja bude na visokom nivou i da doprinese rastu BDP-a", rekao je Mali i dodao da je to važno i za sve kompanije u našoj zemlji jer od te tražnje zavisi i njihovo poslovanje.

Najavio je da država radi i na stvaranju boljeg poslovnog okruženja, te će, ističe, nakon 15 godina biti potpuno promenjen sistem o fiskalizaciji donošenjem novog Zakona o fiskalizaciji.

On će, ističe Mali, biti uveden bez troška na privredu i biće važan u borbi protiv sive ekonomije.

Pored toga, kaže Mali, od sledeće godine biće uveden i sistem e-faktura, koji je, podseća, bio jedan od najvećih zahteva privrede, ali će biti i nastavljeno sa reformom poreske uprave.

Ministar je istakao da vlada sluša privredu i pozvao privrednike da joj dostave mišljenja, sugestije i kritike koje će doprineti boljem poslovnom okruženju u Srbiji i boljem rezultatu svih kompanija.

"Što ste vi veći i uspešniji, više novca ćete zaraditi, više novca biće i za zaposlene, a biće i veći priliv za budžet Srbije", zaključio je Mali.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.