Prosvetari najavili štrajk dan pre početka nove školske godine!
Foto: Zorana Jevtić

U 5 do 12

Prosvetari najavili štrajk dan pre početka nove školske godine!

Predsednik USPRS Jasna Janković ocenila je, na konferenciji za novinare, da je obrazovni sistem zapušten, sa stalnim novim pravilnicima koji unose zabunu i nedorečeni su, i kao primer navela nerešiv problem tehnoloških viškova, koji se "gura pod tepih"
Objavljeno:

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je za 31. avgust, dan pre početka nove školske godine, protestni skup simbolično nazvan "u pet do 12", na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi ukazali na probleme u obrazovnom sistemu i moguće načine rešavanja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predsednik USPRS Jasna Janković ocenila je, na konferenciji za novinare, da je obrazovni sistem zapušten, sa stalnim novim pravilnicima koji unose zabunu i nedorečeni su, i kao primer navela nerešiv problem tehnoloških viškova, koji se "gura pod tepih".

Poruke građana novoj Vladi: Manje kradite, više radite! (VIDEO)

foto: Nebojša Mandić

Janković je upozorila i na problem nastavnog osoblja starijeg od 65 godina, koji se, suprotno Zakona, ostavljaju da rade, zbog čega mladi koje žele da se zaposle u prosveti ne mogu da dobiju posao.

Imamo mnoge škole u kojima zaposleni, pa i direktori, imaju više od 65 godina, ukazala je ona i zapitala zašto se o tome do sada nije izjasnilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Janković je rekla da broj takvih u školama raste, često se radi i o direktorima, "koji onda ostavljaju svoje vršnjake da rade na tim pozicijama".

Govoreći o tehnološkim viškovima, Janković je naglasila da je novi ministar prosvete obećao da će formirati radne grupe, koje će voditi računa da isprave neke propuste, ali da se početak školske godine približava, a ništa nije rešeno.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Član rukovodstva USPRS Vladimir Adžić je ukazao da je prosvetnim radnicima tokom leta nezakonito oduzet deo plate, od 3.500 do 5.000 dinara i ako se to ne vrati, državu će to, kad bude tužena sudu, koštati više milijardi dinara, umesto 430-450 miliona dinara za koliko ih je zakinula.

Predstavnici USPRS su upozorili i na neravnomernu raspoređenost đaka u pojedinim školama, gde neka odeljenja imaju i po 40 učenika, a neke škole u istim mestima ukidaju odeljenja. Prema rečima Stevana Jurića, to je sistemski problem, kao i posledica izvesnog pomodarstva, pa, iako to deluje demokratično, jer roditelj ima pravo da bire u koju školu će mu dete ići, u suštini je neodrživ i nenormalan sistem.

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.