DA LI STE ČULI ZA RISTU MARJANOVIĆA? Njemu Srbija duguje MNOGO, a svi smo ga zaboravili!
Na snegu, foto: Rista Marjanović, Foto: Rista Marjanović

Neverovatno

DA LI STE ČULI ZA RISTU MARJANOVIĆA? Njemu Srbija duguje MNOGO, a svi smo ga zaboravili!

Zabeleženo u vremenu

Objavljeno: 09:14h

Da li ste čuli za Ristu Marjanovića? On je naš prvi ratni fotograf ili prostije rečeno fotoreporter. Prošao je Balkanske ratove i golgotu Albanije zajedno sa našim herojima iz I svetskog rata i ostavio izuzetne fotografije da svedoče o jednom teškom i tužnom vremenu.

Rista Marjanović je rođen u Šapcu, 1885. godine. Ljubav prema fotografiji je otkrio u ateljeu Milana Jovanovića, zvaničnog fotografa srpske kraljevske porodice, a čiji je rođeni brat bio slikar Paja Jovanović. Posle dve godine, zbog neospornog talenta, Rista odlazi najpre u Beč, a zatim Berlin i na kraju u Pariz da bi ostvario svoj san o fotografiji. U Parizu se zadržao do izbijanja Balkanskih ratova, da bi kao dopisnik čuvenog New York Herald-a prihvatio poziv srpske Vlade da bude zvanični izveštač sa fronta.

Njegove fotografije, tehnički izvedene do savršenstva, imale su i nešto što je privlačilo ljude, nešto što se obično ne može videti na ratnim slikama - emocije, jer sve ono što je preživljavala srpska vojska, preživljavao je i on, fotograf. Dok su oni nosili puške kao svoje oružije, njegovo oruđe je bio fotoaparat. Oni su držali prste na orozima, on na okidaču fotoaparata. Beležio je sve bitne trenutke: od Kumanovske bitke, oslobođenja Velesa i Skoplja pa sve do bitke na Ceru, Kolubari, Mačkom kamenu i naravno, povlačenje preko Albanije, Krf, Solunski front...

Zahvaljujući njegovim fotografijama, Evropa, a zatim i svet je video da srpska vojska i država nisu potpuno uništene. To se desilo na Savezničkoj izložbi u Parizu, 1916. godine. Njegove kolege fotografi su bili opčinjeni.

Bio je i jedan od direktora ''Avale'', prve novinske agencije. Doživeo je duboku starost i umro 1969. godine ovekovečen brojnim nagradama i priznanjima za svoj doprinos - otrgao je od zaborava i ovekovečio jedan deo naše istorije koji nikako ne smemo zaboraviti što zbog stradanja i žrtvi, što zbog nas samih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.