AKO SLUČAJNO IMATE, BACITE IH ODMAH! Pronađene kancerogene materije u dečjoj hrani, oglasili su se nadležni
Sporni proizvod se ne uvozi već dve godine, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

povlačenje

AKO SLUČAJNO IMATE, BACITE IH ODMAH! Pronađene kancerogene materije u dečjoj hrani, oglasili su se nadležni

Prestanak uvoza ovog proizvoda, precizirali su, deo je strateške poslovne odluke i izlaska žitarica za bebe sa tržišta

Objavljeno:

Vest da Grčka Nacionalna organizacija za lekove (ΕΟΦ) poziva proizvođača da povuče Nestle sinlac 6x500gr hranu za bebe nakon što je zabeležen viši nivo kadmijuma od vrednosti koje se propisuju u Evropi, sigurno je uznemirila roditelje u nekim zemljama Evrope, ali ne i u Srbiji.

Naime, sporni proizvod se ne uvozi već dve godine, a ako je neko pakovanje hrane i preostalo, nije iz te serije, saznaje B92.net iz kompanije Nestle Adriatic.

- Mi smo proizvod Nestle sinlac žitaricu delistirali sa našeg tržišta krajem 2018. godine i od tada je ne uvozimo, ali se još uvek mogu pronaći proizvodi koji su ostali na tržištu. Ipak, kako je nama poslednji uvoz tog proizvoda bio u novembru 2018. godine, u skladu sa tim u Srbiji ne posedujemo problematični serijski broj koji ima Grčka - kažu u ovoj kompaniji.

Na naše pitanje šta je dovelo do toga da povuku proizvod sa tržišta, rekli su:

- Kako Srbija nije deo Evropske Unije, kod nas se prilikom svakog uvoza rade sanitarne analize, svakog serijskog broja proizvoda. Ukoliko analize pokažu da bilo koji parametar nije u skladu sa lokalnim regulativama i deklaracijom na proizvodu, proizvod ne može da se stavi na tržište u slobodnu prodaju. Države koje su deo EU, kao što je u ovom slučaju Grčka, nemaju tako opsežne analize, pa su nažalost ovakve situacije moguće.

Prestanak uvoza ovog proizvoda, precizirali su, deo je strateške poslovne odluke i izlaska žitarica za bebe sa tržišta.

- Takve odluke se donose radi optimizacije portfolija i drugih poslovnih faktora kao što je profitabilnost - naveli su.

Podsetimo, kompanija Nestle Hellas koja se nalazi u Grčkoj je obaveštena da je u seriji 01960291Р Nestle sinlac 6x500gr dečje hrane, zabeležen viši nivo kadmijuma od evropske granice (prosek 0,087ppm naspram 0,04ppm).

Ovaj plavkasto-beli metal (Cd) pripada grupi teških metala i opasan je po bubrege i kosti, a od nedavno se dokazalo i da je kancerogen. Najviše ga ima kod žitarica i proizvoda od žitarica, povrća, oraha i mahunarki, krompira i mesnih proizvoda.

Sporni prozvod

  • Serijski broj proizvoda: 01960291Р
  • Veličina pakovanja: 500gr
  • Rok trajanja: 09.2021.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.