BEJBI BUM PREDVIĐAN JOŠ U MAJU?! Karantin učinio svoje, Srbi bili zatvoreni pa se bacili na posao! NIJE KRAJ
Bebe/ilustracija, Foto: Profimedia/Danilo Janković

neverovatan rast

BEJBI BUM PREDVIĐAN JOŠ U MAJU?! Karantin učinio svoje, Srbi bili zatvoreni pa se bacili na posao! NIJE KRAJ

Iskustvo nam govori da je porast rođenih beba bio očekivan u ovakvim okolnostima.

Objavljeno:

Prethodnog vikenda je u GAK Narodnom frontu rođeno čak 46 beba, a od početka godine 7.245, što je najveći broj novorođenčadi u preteklih 20 godina. Do kraja godine se očekuje još 7.800 beba, a evo šta bi mogao biti "razlog" tome.

Sredinom ove godine, komentarišući preduzete mere karantina i policijskog časa doktor Milan Milenković je za dnevni list Danas otkrio da postoji mogućnost da dođe do "bejbi buma" krajem godine.

Pandemija kovid 19 izazvana virusom SARS-CoV2 će svakako uticati na fertilitet i stopu rađanja, jer su se sve ranije epidemije i prirodne katastrofe koje su dovodile do povećane smrtnosti odražavale i na rađanje. Analiza autora Lyman Stone sa Instituta sa porodične studije iz SAD je pokazala da su smrtnost i rađanje posle kriza u negativnoj uzročnoj vezi. Događaji koji uzrokuju visoku smrtnost, obično kao posledicu imaju pad rađanja devet meseci kasnije. Krize prouzrokovane epidemijama influence 1918, 1951. i 1957. godine, uragana Katrina i Maria 2005. i 2017. godine, kao i ebole u Zapadnoj Africi 2016. godine, dovele su do pada nataliteta u proseku od pet do 25 odsto u narednih 12 meseci, navodi Milenković za Danas.

Međutim, nakon pada, očekuje se rast stope rađanja. Nakon epidemije ebole 2016. godine beleži se veliki porast rađanja, osam meseci kasnije. Takođe, posle cunamija u Indisjkom okeanu 2004. godine registrovan je porast nataliteta.

Dakle, iskustvo nam govori da je porast rođenih beba bio očekivan u ovakvim okolnostima. Proteklih meseci su preduzete brojne mere koje bi nas zaštitile od korona virusa u Srbiji. Ljudi su prošli kroz karantin, kretanje je bilo ograničeno, a često i nemoguće, te su mnogi parovi odlučili da se posvete širenju porodice.

Direktor Narodnog fronta, Željko Miković otkrio je za Kurir.rs kako se osećaju porodilje i njihove bebe:

"Bebe ne mogu da čekaju i divno je da u ovakvoj godini imamo rekordan broj rođenih beba. Maksimum je učinjen da porodilje budu bezbedne kao i bebe. Obezbeđeni su sanitarni uslovi, imamo dovoljno osoblja. Rade se i sve onkološke operacije, kao i hitni slučajevi", objasnio je Miković.

Konačno je došlo vreme na lepe vesti, nakon mnogo loših i dosta izgubljenih života u ovoj godini. Verovatno ćemo na samom kraju godine ipak biti zahvalni na ovolikom natalitetu, a skoro svaka porodica će moći da se obraduje novom članu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.