OVAKO BI IZGLEDALO 'UJEDINJENJE' SRBIJE I CRNE GORE: Bila bi to država zbog koje bi BALKAN DRHTAO!  (VIDEO)
Teritorija bi se prostirala na 102.350 kilometara kvadratnih, Foto: Printscreen/Youtube

BILI SMO JEDNA DRŽAVA

OVAKO BI IZGLEDALO 'UJEDINJENJE' SRBIJE I CRNE GORE: Bila bi to država zbog koje bi BALKAN DRHTAO! (VIDEO)

Kada bi Srbija i Crna Gora opet bile ujedinjene u neki od državnih formi, teritorija koju bi zauzimala ova zajednica bila bi 102.350 kilometara kvadratnih

Objavljeno: 22:57h

Diplomatsko žongliranje poslednjih dana između Srbije i Crne Gore, diglo je tenziju ove dve države na viši nivo, ali nas je podsetilo na to da je do pre samo 14 godina to bila jedna država.

Najpre je Crna Gora ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasila personom non grata, a Srbija reagovala recipročnom merom i crnogorskom ambasadoru Tarzanu Miloševiću dala 72 sata da napusti zemlju.

Međutim, ubrzo se spustila tenzija, Srbija je povukla kontrameru i svi su zaboravili na besmislene poteze, ali je ovakvo razrešenje moglo i da probudi neke romantičarske snove o ponovnom ujedinjenju dve bratske države.

Srbija i Crna Gora, kao i države pod drugim imenima koje su bile na teritoriji ovih današnjih država, bile su skoro uvek na neki način isprepletane, teritorijalno i kulturno, i dugo vremena u raznim oblicima zajedništva.

Kada bi Srbija i Crna Gora opet bile ujedinjene u neki od državnih formi, teritorija koju bi zauzimala ova zajednica bila bi 102.350 kilometara kvadratnih, što bi je postavilo na prvo mesto po veličini u regionu, 18. u Evropi i 107. u svetu.

Demografija

Demografska struktura zajednice bila bi šarenolika, ali bi po brojnosti bi bili dominantni Srbi, kao i pravoslavci. Preciznije, to bi izgledalo ovako:

Narodi - Srbi 66% - Albanci 17% - Crnogorsci 3% - Mađari 3% - Ostali 11%

Religija - Pravoslavlje 68% - Islam 20% - Katolici 4 - Ostali i neopredeljeni 8%

Ekonomija

Što se tiče ekonomije, samo ujedinjenje dve države ne bi donelo ništa, jer gledano po BDP-u po glavi stanovnika, situacija je slična. Ono što bi pojačalo ekonomsku moć zajednice to je dobra strategija i više brige o zajedničkom vlasništvu.

BDP zajednice bio bi između 65 i 70 milijardi dolara, po glavi stanovnika oko 6.500 dolara, a prosečna plata nešto preko 500 evra. Izvoz bi bio orijentisan na prodaju automobila, mašina i hrane.

Vojna sila skromnih mogućnosti

Vojna moć Srbije i Crne Gore bila bi skromna ako se uporedi sa najvećim vojnim silama sveta. Budžet koji bi bio izdvojen za vojsku je nešto oko milijardu dolara, dok Britanci, primera radi izdvajaju preko 50 puta više, dok Amerikanci odvajaju 700 puta više novca.

Međutim, ovde nailazimo na jedan od glavnih problema kada razmišljamo o ujedinjenju. Crna Gora je 2017. godine ušla u NATO, dok je Srbija čvrsto okrenuta vojnoj neutralnosti.

Drugi veliki problem koji bi trebalo rešiti pre ujedinjenja je problem Kosova. Nakon jednostranog proglašenja Kosova 2008. godine, Crna Gora je odmah priznala nezavisnost otcepljenog dela Srbije. Kako rešiti taj problem? Sudeći po tome što Crna Gora priznaje suverenitet Kosova, onda bi ta zajednica brojila 3 teritorijalne jedinice prema politici ove države, što je nemoguće jer Srbija naravno ne priznaje taj deo svoje države kao nezavistan.

Kako bi izgledala "nova" država?

Ukoliko bi se ovi nepremostivi problemi nekako i rešili, kako bi izgledala država u kojoj su teritorijalne jedinice Srbija i Crna Gora? Kako bi se zvala ta država? Koji oblik državnog uređenja bi imala? Federacija, konfederacija, unitarna? Monarhija - šta bismo sa Karađorđevićima, a šta sa Petrovićima? Kako bi izgledalo zakonodavno telo? Jedan parlament ili savezni i dva republička? Kome bi odgovarala ta država, a još bitnije kome bi bila trn u oku. Šta bi dobili građani takvim ujedinjenjem? Da li je rano za takve ideje, ili je uzaludno sanjarenje?

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima!

Kako bi sve to izgledalo, ne znamo, ima bezbroj varijanti. Ipak, jedno je sigurno, Srbija bi izašla na more.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / MONDO / YT Ozbiljne teme)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.