DANAS SLAVIMO ZAŠTITNICU MUZIKE: Veoma je važno da na dan Svete Kiklije budete veseli, EVO ZAŠTO!
Sveta Kiklija, Foto: Printcsreen

NA DANAŠNJI DAN

DANAS SLAVIMO ZAŠTITNICU MUZIKE: Veoma je važno da na dan Svete Kiklije budete veseli, EVO ZAŠTO!

Ako imate omiljenu pesmu i volite da pevate, danas je pravi da za tako nešto. Danas se slavi zaštitnica muzike, a ako zapevate ulepšaćete sebi ovaj tmuran zimski dan.

Objavljeno:

Sveta mučenica Kikilija ili sveta Cicilija živela je u Rimu u porodici trgovaca. Prema predanju, rano se zavetovala Bogu na doživotno devičanstvo, ali roditelji nisu poštovali tu njenu želju i na silu su je udali za neznabošca Valerijana.

Međutim, Kikilija je prve bračne noći uspela da ubedi mladoženju u ispravnost hrišćanstva i vere u jednog Boga, kao i to da on treba da se krsti i da potom žive devstvenim životom.

Uskoro je Valerijan uspeo da u hrišćanstvo obrati i svog brata Tivurtija. Obojica su, kaže priča, zbog svoje vere, osuđeni na smrt, a vođeni na gubilište ova dva brata svojom iskrenom verom i spremnošću da za nju stradaju, uspeli su da obrate u hrišćanstvo i vođu straže, Maksima. Sva trojica nakon toga zajedno su pogubljena.

Sveta Kikilija sahranila je njihova tela zajedno, a onda je i ona izvedena na sud. Posle strašnih muka osuđena na smrt odsecanjem glave.

Predanje kaže da je prilikom izvršenja smrtne kazne dželat tri puta udario mačem po vratu, no nije mogao da je ubije. Iz rane koju je napravio tekla je krv, a vernici su je prikupljali u marame, sunđere i tkanine. Legenda tvrdi da je ona kasnije lečila sve bolesti.

Tri dana posle toga, mučenica i devica Kikilija je izdahnula. Njene mošti počivaju u Crkvi njenoga imena u Rimu, a sećanje na ovu sveticu praznuje se zajedno sa Valerijanom, Tivurtijem i Maksimom.

Veruje se da na današnji dan slušate omiljene pesme, budete veseli i raspevani kako bi vam cela naredna godina prošla u radosti i veselju!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Izvor: Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.