ČAK I KAD PRIMITE VAKCINU MORATE DA NOSITE MASKE: Čuveni srpski doktor Petrović objasnio ZAŠTO JE TO TAKO!
Dr Petrović objasnio, Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

ČAK I KAD PRIMITE VAKCINU MORATE DA NOSITE MASKE: Čuveni srpski doktor Petrović objasnio ZAŠTO JE TO TAKO!

Srbija pregovara i sa Kinom o vakcini protiv kovida

Objavljeno:

Čak i da sutra počne vakcinacija bilo kojim od dva cepiva koja su zasad najbliža – “Fajzer-Biontekovim”, za koje je juče predat zahtev za registraciju u našoj zemlji, ili ruskim “sputnjikom V”, koji je za korak u prednosti, jer je Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) već dostavljeno 20 doza na testiranje, proleće ćemo, izgleda, dočekati – pod maskama.

Na to, i u situaciji kad imamo dve vakcine – kandidata, upozorava primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. Razlog, kaže, nije sumnja u efikasnost. Naprotiv, potpuno je uveren u moć vakcine da zaustavi pandemiju, i ubeđen da je svaka, pa i najmanje efikasna potencijalna vakcina protiv kovida 19, bolja od “susreta” sa divljim virusom, uzimajući u obzir i sve moguće neželjene efekte cepiva.

“Razlog je praktične prirode: svaka od potencijalnih vakcina protiv kovida 19 mora se dati u minimum dve doze, najbolje je da revakcinacija bude posle četiri nedelje, a posle te druge doze treba da prođe još tri nedelje da se razvije optimalni imunitet”, objašnjava, za “Novosti”, dr Petrović.

“Uz takav plan vakcinacije, čak i da se obezbedi dovoljno vakcina, i da interesovanje za ovu vrstu zaštite bude masovno, maski se nećemo brzo otarasiti. Sve, naravno, može u ovoj žurbi zbog pogubnih efekata pandemije da se ubrza, i da se skrati razmak između dve doze, ali će u tom slučaju imuni odgovor na vakcinu biti slabiji. I kad budemo imali vakcinu, treba uzeti u obzir da vakcinacija ne može baš tako brzo da se sprovede, a da bismo napravili kolektivni bedem za virus, prirodnim prokužavanjem, ili imunizacijom, imunitet treba da ima bar 60-70 odsto stanovništva”, dodaje on.

Srbija pregovara i sa Kinom o vakcini protiv kovida. Doktor Petrović smatra da je dobra odluka države da obezbedi vakcine različitih proizvođača. One će, kako je ranije najavljeno, za stanovništvo biti besplatne.

“To je pametna strategija, jer ćemo za 8 do 10 meseci posle vakcinacije moći da analiziramo koja vakcina je obezbeđivala veću zaštitu, koja je imala najmanje neželjenih efekata, i na osnovu toga da budemo pametniji kad budemo nabavljali vakcinu za 2022. godinu”, kaže dr Petrović.

“Od ovoga što nam se sad nudi, odlučio bih se za “Fajzer/Biontekovu” zaštitu, rukovodeći se činjenicom da je Velika Britanija prva odobrila ovu vakcinu. Englezi su vrlo konzervativni i to što su odobrili ovu vakcinu znači da su uvereni u njenu efikasnost i bezbednost.”

Stručnjaci ALIMS Srbije već procenjuju dokumentaciju za registraciju ove vakcine, potvrdio je Pavle Zelić, iz ove agencije. Iako taj postupak po zakonu može da traje 260 dana, radiće se po hitnoj proceduri, ali će se, kaže Zelić, kao i za svaki drugi lek, vrlo rigorozno proučavati sve faze testiranja.

S obzirom na to da još nijedna potencijalna vakcina protiv kovida nema odobrenje za upotrebu, ni američke FDA, ni Evropske agencije za lekove (EMA), neko bi mogao da kaže da je Srbija u trci za vakcinu požurila. Pogotovo kada se uzme u obzir da kod nas nijedan lek ne može da dobije dozvolu za upotrebu ako nije registrovan kod EMA, koja je izjašnjavanje o zahtevu “Fajzera” i “Bionteka” za registraciju, odložila najranije za 29. decembar. Od tog pravila, Srbija, kao i druge zemlje sa sličnom regulativom, može da odstupi pod pritiskom pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.