KRAJ TREĆEG TALASA TEK U APRILU: Prognoze profesora Kočovića NIKAKO NISU DOBRE, virus je dobio inerciju! (FOTO)
Loše prognoze, Foto: Printscreen/TV Pink

PESIMISTIČNO

KRAJ TREĆEG TALASA TEK U APRILU: Prognoze profesora Kočovića NIKAKO NISU DOBRE, virus je dobio inerciju! (FOTO)

Ako znamo da pet od deset zemalja beleži pad, a mi rastemo, eto dodatne brige

Objavljeno:

Trenutno smo uz Crnu Goru, druga zemlja u Evropi sa najlošijim pokazateljima. Oni koji nisu verovali u kovid 19 odneli su prevagu nad ostalima. Bilo ih je manje, a sada se zaražavaju svi od reda. Broj od 1.254 zaraženih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana - ECDC indeks - drugi je najgori u Evropi.

Ako znamo da pet od deset zemalja beleži pad, a mi rastemo, eto dodatne brige. Ali, sve dođe i prođe, samo je pitanje uz koliko žrtava.

foto: Pritscreem

Ovako, za "Novosti", govori dr Petar Kočović, koji, sa svojim timom, na osnovu matematičkih proračuna, izrađuje modele prema kojima prati i predviđa kretanje kovida 19. Njihove prognoze donedavno su bile prilično pouzdane, ali je, priznaje on, u novembru rast bio takav da je bilo moguće da se rade samo kratkoročne prognoze - sedam do deset dana unapred.

- Nismo iskoristili to što smo imali odlične rezultate - razočaran je Kočović.

- Protekle nedelje korona je u Srbiji izobarala rekorde. Brojevi zaraženih, preminulih rasli su iz dana u dan. Prognoze variraju od sto odsto pouzdanosti, kada je rast ili pad stabilan, do nula procenata - ovo nam se prvi i jedini put pojavilo u Srbiji 19. novembra.

Nažalost, ni matematika ne pokazuje dobre vesti. Rast od novih 500 zaraženih dnevno u Srbiji i maksimum danas (1. decembar) od 7.999 zaraženih na dnevnom nivou je nešto što nam kazuje da prognoze od pre neki dan, više ne važe. Naročito za dane koji slede.

Prevojna tačka se prebacila sa 15. novembra na početak decembra. Videćemo...

foto: Pritscreem

Njegov tim, inače, nije imao nepreciznost projektovanih vrednosti manju od 25 odsto, a uglavnom je pouzdanost bila više od 50 procenata. Očekuju da se za par dana stabilizuju parametri. Kočović kaže da se pik trećeg talasa uvek nazire, samo što se pomera:

- To liči kao da se penjemo na Himalaje. Vidimo vrh, ali kad se popnemo na neki manji - Čomolungma nam je i dalje u daljini - kaže Kočović.

DVA MODELA

Kočovićev petočlani tim koristi dva modela za proračune: Gausovu krivu (normalna raspodela) i ECDC-indeks (Indeks Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti). Prvi predviđa datum kraja talasa, drugi daje broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika.

Kada se ta dva modela ukrste, mogu preciznije da se odrede dešavanja u budućnosti. I drugi naučnici u svetu koriste iste ili slične metode.

- Pik ovog talasa trenutno je pomeren za početak decembra, ali uvek može da se vrati neki dan nazad ili da ode napred, prema novoj godini. Pre petnaestak dana sam na pitanje voditelja jedne televizije da li se nazire svetlost na kraju tunela, odgovorio: Svetlost na kraju tunela je voz koji nam ide u susret. Nisam u tom trenutku pomislio ništa strašno, ali ispade još strašnije. Proći će valjda i ovo.

Prema novim proračunima, kraj trećeg talasa je pomeren za april 2021. godine:

- Ako uzmemo u obzir da ste pitanja postavili samo dan ranije, eto dokaza da se stvari dešavaju velikom brzinom. Virus je dobio inerciju. Zaustaviti virus je isto kao ukočiti brod. Potrebno je da prođe dva kilometra da bi stao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.