Zašto se kaže dan D? Kad je to? Hoće li skoro? (GIF)
Foto: Giphy

da li ste znali?

Zašto se kaže dan D? Kad je to? Hoće li skoro? (GIF)

Verovatno ste više puta čuli za njega, a verovatno ste ga nekad u životu i upotrebili.
Objavljeno:

Termin dan D.

Verovatno ste više puta čuli za njega, a verovatno ste ga nekad u životu i upotrebili.

Dan D se koristi za označavanje nekog značajnog događaja koji će se dogoditi u budućnosti. Ovaj opšteprihvaćeni pojam može označavati dan smrti, koju čekaju. Neki u šali, danom D nazivaju dan venčanja...itd, itd...

foto: Giphy

Zašto se kaže da se prvi mačići u vodu bacaju? Objašnjenje je poprilično surovo! (GIF)

Dakle, za pojam je gotovo svako čuo barem jednom. Znate i kad se koristi. Ali - da se vratimo nazad, u vreme Drugog svetskog rata, kad je ovaj izraz i nastao.

Za vreme Drugog svetskog rata, Saveznici (anglo-američke oružane snage, uz pomoć francuskog pokreta otpora) su planirali i izveli veliku desantnu operaciju u Normandiji (od 6. juna do 30. avgusta 1944).

Zašto se kaže maca pojela jezik? Dva su objašnjenja, i oba su grozna!

To je bila najveća desantna operacija u istoriji, a u njoj je delovalo 39 savezničkih divizija, blizu 12000 aviona, 4500 tenkova, 5000 brodova i oko 4000 drugih pomorskih transportnih sredstava.

foto: Giphy

Pripreme za tako veliku i važnu vojnu operaciju vršene su u strogoj tajnosti, pa je dan početka invazije označen šifrom “D” (od engleskog day, što znači dan), a svi ostali dani, pre i posle njega, označavani su sa “D+” i “D−”.

Zašto se kaže stati na ludi kamen? Odgovor je i smešan, i žalostan u isto vreme (GIF)

Tako je u engleskom jeziku nastao izraz D-day (na srpskom dan D). Njime se u početku označavao samo datum savezničkog iskrcavanja u Francuskoj, a kasnije je taj izraz dobio opšte značenje i danas se upotrebljava kao oznaka za važan, značajan, presudan dan (datum), dan odluke ili dan kad se očekuje neki veliki preokret.

(S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.