OGLASIO SE POZNATI SRPSKI DOKTOR KOJI DUGO NIJE BIO U JAVNOSTI: Ovo o koroni niste znali A JAKO JE BITNO I OPASNO
Sapun ne uništava virus, već ga samo mehanički odstranjuje, Foto: Profimedia

POGREŠNE INFORMACIJE

OGLASIO SE POZNATI SRPSKI DOKTOR KOJI DUGO NIJE BIO U JAVNOSTI: Ovo o koroni niste znali A JAKO JE BITNO I OPASNO

Sezonskog gripa u Srbiji još uvek nema ne zbog toga što nosimo maske, već zato što mu još nije vreme

Objavljeno:

Mnoge činjenice o virusu kovid-19 još uvek su nepoznate, ali situaciju dodatno komplikuje "more" pogrešnih informacija, kontradiktornosti i nerelevantnih izjava koje kruže medijima i društvenim mrežama.

- Kako nema sezonskog gripa jer nosimo maske, a korone ima zato što nismo nosili maske dovoljno?" i "Kakav je to virus kada ga sapun ubije? - pitanja su koja mnogi postavljaju, a na koja je epidemiolog.

Sezonskog gripa u Srbiji još uvek nema ne zbog toga što nosimo maske, već zato što mu još nije vreme.

- Svake godine prvi slučajevi se pojavljuju sredinom ili krajem decembra. Za poslednjih 50 godina, samo jednom se desila epidemija u novembru. Ove godine očekujemo da će H1N1 virusa biti nešto manje nego inače i da zbog njega neće biti "desetkovano" pola kolektiva ili škole, kao što je bio slučaj prošle godine - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

To je između ostalog zbog toga što će nas maska zaista više zaštititi od gripa nego od korone, zato što je grip kapljična infekcija, a korona vazdušna, tvrdi lekar.

- Zatim, korona je mnogo otpornija, dok virus gripa živi najviše par sati. To ne znači da maske ne štite od korone, ali taj virus je mnogo rašireniji, duže opstaje i lakše dolazi do zaražavanja. Svakako da maske smanjuju i broj zaraženih kovidom, ali ne u toj meri kao kod gripa - kaže naš sagovornik.

Samo jedno od pitanja koje se brzo proširilo društvenim mrežama jeste "da li ste se zapitali kakav je to virus, kada ga ubija običan sapun?", na šta je naš sagovornik takođe dao objašnjenje.

- Sapun ne uništava virus, već ga samo mehanički odstranjuje i skida sa površina. To znači da virus opstaje, ali smo ga samo uklonili sa našeg tela. Reč je o zabludi koja se proširila. Ispalo je da je rešenje za virus vrlo jednostavno, ali to naravno nije slučaj - objašnjava dr Radmilo Petrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.