KAKVA JE SITUACIJA U INSTITUTU ZA MAJKU I DETE? Nije klasična kovid bolnica, doktor otkrio šta se dešava
Ilustracija, Foto: Profimedia

korona u srbiji

KAKVA JE SITUACIJA U INSTITUTU ZA MAJKU I DETE? Nije klasična kovid bolnica, doktor otkrio šta se dešava

Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali ima kovid trijažno odeljenje i intenzivnu negu

Objavljeno:

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog-pedijatar beogradskog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", izjavio je danas za RTS da u toj bolnici nema zaražene dece s težom kliničkom slikom.

On podseća da Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali ima kovid trijažno odeljenje i intenzivnu negu.

"Trenutno ima oko šest bolesnika kod kojih je potvrđen korona virus. Na intenzivnoj nezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta, pa dosad", rekao je Vukomanović.

On je dodao je je broj bolesnika u trijažnom odeljenju "sve veći".

"Dosad je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u poslednja dva meseca 100 bolesnika", navodi doktor Vukomanović.

Kardiolog naglašava da je "veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima." "Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, dijareja i povraćanje", rekao je Vukomanović za RTS.

Vukomanović je objasnio da je pravilo da se PCR testovi ne ponavljaju ukoliko su antigentski testovi pozitivni, ali je dodao i da broj obolelih zdravstvenih radnika raste.

"Od početka pandemije je u Institutu obloleo više od 100 zaposlenih, sada postoji trend povećanja. Uglavnom su to zdravstveni radnici jkoji su infekciju doneli od kuće. Broj onih koji su inficirani horizontalnom transmisijom u samoj bolnici je minimalan", navodi doktor.

Smatra da ne bi menjao praksu kada je reč o vakcinaciji dece.

"Treba ih vakcinisati protiv gripa i čekati vakcinu protiv korona virusa koja će, nadam se, doći krajem ove godine ili početkomn sledeće. Spremaju se već prioriteti i prave se ozbiljni planovi kako na najbolji način zaštititi stanovništvo", ističe Vladislav Vukomanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.